Visserstruien – visserscultuur


MaaikeW: ‘Deze kaart vond ik deze zomer, mijn hart maakte een sprongetje! Als vissersdochter uit een lang vissersgeslacht was ik al lang op zoek naar een kaart met visserstruien erop. Tenslotte is het een rijke traditie en zegt het iets over de visserscultuur van weleer. Niet voor niets verschenen er een aantal boeken over visserstruien. In 1983 verscheen Nederlandse visserstruien van Henriëtte van der Klift-Tellegen van Cantecleer. Zij schrijft in haar voorwoord: “Niet in alle plaatsen die een vissersvloot hadden, heb ik visserstruien kunnen vinden ofschoon ik vermoed dat ze ook daar gedragen zijn. Als u in het bezit bent van oude foto’s, waarop visserstruien duidelijk herkenbaar voorkomen, wilt u mij daar dan van in kennis stellen?” Her en der zijn initiatieven geweest voor visserstruien en patronen uitgegeven, o.a. in Harlingen vanuit De Kostumerie waarvan de eigenaresse met een visserman getrouwd was. Ook bij de breitentoonstelling was een pakket beschikbaar waarmee je een visserstrui kan breien. Het was heel snel uitverkocht en kan niet meer geleverd worden. Ik hoop dat het tot mooie visserstruien heeft geleid als mooie aanvulling op de cultuur van toen, net als de drie boeken van Stella Ruhe. Tot 31-10 is er in Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam een expositie van 50 visserstruien van Stella Ruhe te zien. Na 3 boeken is Stella Ruhe bezig met onderzoek in de landen rondom de Noordzee. Er is bewijs dat de meeste vissers elkaar kenden en elkaar qua kleding beïnvloedden. Over enkele jaren weten we meer als er een Engelse uitgave verschijnt over dit onderzoek. In de Volkskrant van 16-4-2019 ook een artikel.’

Op de afbeelding zie je een Vlaardinger logger met bemanning uit Wierum. Van links naar rechts: Kornelis Freerks Visser, Tjeerd Jans Hiemstra, een Vlaardinger schipper, Durk Durks Hiemstra en Jelle Abes de Wilde, 1930. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

Hier vind je een patroon van een visserstrui en hier een bericht over de Harlinger visserstrui op dit blog. Ook nog een bericht over de Zeeuwse visserstruien kun je hier lezen en bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *