Van sloof tot eva, de schorten van Loes Schurer


Loes Schurer. Foto: Peter Sauermann.

In Museum Dokkum is tot en met 11 januari 2020 de expositie Van sloof tot eva, de schorten van Loes Schurer te zien. In de expositie is een deel van de bijna 2000 schorten tentoongesteld, die Loes Schurer-de Haan uit Dokkum in meer dan dertig jaar heeft verzameld.

Een schort heeft vele verschijningsvormen. Het is een praktisch kledingstuk dat over andere kleding heen gedragen wordt om deze kleding en de drager zelf te beschermen. Het kan een simpel stuk stof zijn. Maar kan ook een rijkversierd kledingstuk van fijne zijde, of een stijf gesteven deel van een verpleegstersuniform zijn.

De oudste is bijna tweehonderdvijftig jaar oud en de jongste is van zeer recente datum. De schorten variƫren in groot of klein, wit, zwart of bontgekleurd, van schattig kinderschortje tot leren voorschoot. De verzameling is bijzonder divers, wat ook niet anders kan met bijna 2000 verschillende schorten.

De expositie is thematisch ingedeeld. Zo zijn er onder andere mannenschorten, kinderschorten en worden een paar heel bijzondere schorten uitgelicht.

Loes Schurer-de Haan is al sinds jaar en dag als vrijwilligster betrokken bij het museum en mede daarom droeg ze haar collectie over aan Museum Dokkum. In de expositie vertelt Loes zelf door middel van video over haar bijzondere verzameling, waarvan ongeveer 100 schorten in het museum tentoongesteld staan.

Een verhaal over de schort schreef ik al in 2007 dat je hier kunt lezen. Nog een leuk verhaal over de schort.

3 gedachten over “Van sloof tot eva, de schorten van Loes Schurer

  1. Leuk om al die artikelen over de schort te lezen.
    Vroeger droegen wij als kind ook een schort tijdens het eten door mijn moeder gemaakt.
    Zag dat je in 2010 al 2000 berichten had geplaatst. Daar zijn vast alweer heel veel bij gekomen maar zie nergens een aantal staan.
    Fijne dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  2. @Truus, tot nu toe heb ik 4333 berichten geplaatst op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *