Spinster


MaaikeW: ‘Aan de glas-in-lood ramen is te zien dat het hier niet om zomaar een Fries binnenhuis gaat, de glas-in-lood ramen laten familiewapens zien. Twee ramen zijn recent teruggevonden in Delft en geschonken aan het Fries Museum, deze ramen kwamen van Wiarda State, een plaats waar door de eeuwen heen verschillende adellijke families hun thuis vonden. Schilder François Carrée was in 1664 werkzaam voor stadhouder Willem Frederik en stadhouder Hendrik Casimir en kwam dus wel ergens. François Carrée schilderde o.a. gewone voorstellingen als deze afbeelding en was hofschilder. Wie de spinster was, is onbekend.’

2 gedachten over “Spinster

  1. Ooit volgde ik een spincursus samen met een oude Engelse kunsthistorica. Zij verzamelde toen wat oude afbeeldingen van vrouwen aan het spinnewiel, en vond dat als je goed keek, het spinnen er niet erg professioneel aan toe ging. Ook zag ze dat de afgebeelde vrouwen van te hoog aanzien waren voor een dergelijk ambacht. Zij realiseerde zich toen, dat het spinnewiel vooral afgebeeld werd als symbool van de deugdzaamheid van de afgebeelde dame, en niet bedoeld was als weergave van de daagse werkelijkheid.
    Hartelijke groet, Marian uit Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *