KLM 100 jaar


1950: Twaalf stewardessen poseren voor de Enschede, een Lockheed Constellation van de KLM. Foto: KLM/MAI

Vandaag vieren we een bijzondere dag in de luchtvaart. Honderd jaar KLM! KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die onder haar oorspronkelijke naam deze mijlpaal bereikt. Speciaal voor dit feest heeft nagenoeg elk vliegtuig speciale stickers.


Foto: Sandra Van de Laar-Hendriks

De afgelopen maanden werd er in de hangaars hard gewerkt om de stickers op de vliegtuigen aan te brengen. Dat gebeurde tijdens het reguliere onderhoud aan de toestellen en duurde gemiddeld drie tot vier uur. Vanaf januari 2020 verdwijnen de stickers weer langzaam van de vliegtuigen.


Traditiegetrouw presenteert KLM elk jaar op haar verjaardag een nieuw Delftsblauw KLM-huisje. De huisjes zijn een exclusief geschenk aan passagiers in de World Business Class en zijn voor velen een geliefd collectors item. Het honderdste Delftsblauwe KLM-huisje is Paleis Huis ten Bosch. Het huisje werd vanmiddag door topman Pieter Elbers en minister Wopke Hoekstra onthuld tijdens de festiviteiten rond het honderdjarig jubileum van KLM in hangaar 10 op Schiphol. Huis ten Bosch is het woonpaleis van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters. Bekijk hier een leuk filmpje over de KLM-huisjes.

KLM heeft op haar honderdste verjaardag een nieuwe reclamevideo onthuld. Daarin wordt het verhaal van de luchtvaartmaatschappij verteld aan de hand van drie generaties (uit dezelfde familie) die voor KLM gewerkt hebben. Kijk hier naar Samen naar nieuwe herinneringen.

Op 7 oktober 2014 bestond KLM 95 jaar waar ik eveneens aandacht aan besteedde, hier kun je er over lezen. Een verhaal over de stewardess vind je hier en over het uniform lees je hier meer. De Kunsthal in Rotterdam toonde in 2017/2018 een selectie stewardessen uniformen uit de collectie van Cliff Muskiet. Op 4 september 2019 bracht KLM een ode aan het uniform tijdens een modeshow op de vlucht naar New York. KLM-purser Cliff Muskiet nam hiervoor het initiatief. Foto’s en korte filmpjes van deze modeshow kun je hier bekijken.

Bij WBooks verschijnt de uitgave Welcome aboard! Een eeuw KLM. Zowel een Nederlandse als een Engelse editie.

2 gedachten over “KLM 100 jaar

  1. Leuke filmpjes, Berthi! Die huisjes zijn ook zo’n mooi onderwerp, nummer 100 zal wel een geliefd item zijn voor verzamelaars!

  2. @Josefien, nummer 100 zal vast en zeker een collector’s item worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *