Bourrelet


Johanna van Brabant draagt een bourrelet op haar hoofd en als gewaad een blauwe houppelande.

Heb je wel eens van een bourrelet gehoord? Ik tot voor kort niet. Op de website Het Woud der Verwachting lees ik het volgende: ‘Een bourrelet is een rol die als een onderscheidend aureool het hoofd van een adellijke dame siert. Het geeft de persoon door zijn aanwezigheid een stralend en verheven aanzien. Optisch gezien maakt een verbreed hoofd de hals smaller, iets wat zeer in trek was en vaak te zien is in afbeeldingen uit die tijd, zoals in Les Tr├Ęs Riches Heures van Jean, hertog van Berry, ge├»llumineerd door de gebroeders van Lymborch. Zo’n rol zweeft natuurlijk niet om het hoofd maar wordt ingenieus vastgemaakt aan de haren en de verwerking ervan met spelden en kapjes van textiel.’

Betty Dijk deed jaren onderzoek naar de bourrelet en uiteindelijk is het haar gelukt om deze hoofdtooi te maken. Haar uitleg kun je hier lezen.

4 gedachten over “Bourrelet

  1. Heel interessant om te lezen .Wat moet het een werk zijn geweest om dit allemaal uit te zoeken en dan ook nog uit te voeren met zo’n mooi resultaat.
    CHAPEAU Betty !

  2. Ik herinner me sprookjes uit mijn kindertijd waarin vrouwen met een bourrelet stonden. Meestal was de desbetreffende persoon een fee of soms een adellijke dame.Deze hoofd versiering (hoofddeksel kun je het toch niet meer noemen?) blijft me herinneren aan de plaatjes uit mijn kindertijd.

  3. @MienB., een megaklus naar mijn idee!

    @Tineke, wat een goed geheugen heb jij! Maar wellicht zegt het nog meer over de interesses die je toen al had!

  4. Wat een bijzonder hoofddeksel en wat een prachtig verhaal! Ik heb altijd diep respect voor modisten die in staat zijn oude kostuums en alles wat daar bij hoort te laten herleven. Buitengewoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *