Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography


De expositie Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography was te zien van 16 september 2016 tot en met 12 februari 2017 in de Kunsthal in Rotterdam. Na aanleiding van het bericht dat ik gisteren plaatste laat ik alsnog enkele foto’s van de tentoonstelling zien.


Eén van de aantekeningenboeken van Peter Lindbergh.


In 1988, tien jaar nadat hij uit Düsseldorf vertrok om zijn carrière als fotograaf in Parijs voor te zetten, oogstte Lindbergh internationaal succes met werk waarmee hij de carrières van een nieuwe generatie modellen lanceerde. Een van de foto’s, waarop de modellen allemaal een wit overhemd aanhebben, werd door opdrachtgever Vogue aanvankelijk afgewezen omdat het beeld niet aansloot bij de visie van het tijdschrift in die tijd. Lindbergh was echter niet geïnteresseerd in de overdreven gestylede vrouwen uit de Vogue van die jaren en gaf de voorkeur aan het portretteren van sterke, onafhankelijke vrouwen. Zijn verrassende foto’s veroorzaakten een schok en stonden in schril contrast met wat er op dat moment in de modefotografie gaande was. Een jaar later fotografeerde Lindbergh een groep jonge modellen voor het eerst samen – Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz, Naomi Campbell en Cindy Crawford – voor de legendarische cover van het januarinummer van British Vogue in 1990.

De foto toont een nieuwe interpretatie van de vrouw ná de jaren 1980, en biedt amper aandacht aan de kleding vanuit de overtuiging: ‘Als je de mode en de trucjes weghaalt, kun je de werkelijke persoon zien. Het gebruik van zwart-wit fotografie is heel belangrijk geweest bij de creatie van de supermodellen, omdat het de persoonlijkheid duidelijker naar voren brengt. In kleur zou het er uiteindelijk hebben uitgezien als een cosmeticareclame.’Paspoort van Peter Lindbergh.


Een overzicht van één van de zalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *