Modefotograaf Peter Lindbergh overleden


Modefotograaf Peter Lindbergh is 3 september 2019 op 74-jarige leeftijd overleden. Hij laat zijn vrouw Petra, eerste vrouw Astrid en vier kinderen Benjamin, Jérémy, Simon, Joseph en zeven kleinkinderen achter. Er is vooralsnog niets bekend over de doodsoorzaak.

Peter Lindbergh werd op 23 november 1944 geboren in Lissa (thans het Poolse Leszno) en bracht zijn jeugd door in Duisburg. Als tiener werkte hij als etaleur voor de warenhuizen Karstadt en Horten in Duisburg. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Luzern en maanden later naar Berlijn waar hij zich inschreef aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij ging naar Arles, ooit de woonplaats van zijn idool Vincent van Gogh. Na enkele maanden in Arles ging hij door naar Spanje en Marokko, een reis die hem twee jaar kostte. Terug in Duitsland studeerde hij abstracte kunst aan de Kunstacademie in Krefeld. Na zijn verhuizing naar Düsseldorf in 1971 richtte hij zijn aandacht op fotografie en assisteerde hij twee jaar lang de Duitse fotograaf Hans Lux, voordat hij in 1973 zijn eigen studio opende. Hij werd bekend en kwam bij het tijdschrift Stern waar hij een collega werd van Helmut Newton en Guy Bourdin. In 1978 verhuisde hij naar Parijs waar hij furore maakte als modefotograaf.

Peter Lindbergh maakte alleen zwart-wit foto’s. Hij wilde de modellen realistisch en niet geretoucheerd afbeelden. Hij was fel tegen het oppoetsen van foto’s: ‘Er zijn een heleboel zaken die vrouwen door de modefotografie wordt aangedaan waar ik het niet mee eens ben. Zo is er de vernietigende religie van absolute perfectie en jeugd, als de belangrijkste handvatten om vrouwen mee te definiëren. Ik denk dat het heden ten dage onacceptabel is dat schoonheid wordt bepaald door commerciële belangen of wordt gebaseerd op uitgebreide photoshopbewerkingen.’

In 2016-2017 was in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography. In het bericht van 22 februari 2017 schrijf ik: ‘De expositie over Peter Lindbergh in de Kunsthal in Rotterdam maakte veel meer indruk op mij. Overigens is Peter Lindbergh ook nog eens een ontzettend vriendelijke man. Misschien moet ik er nog eens een logje over maken want ik heb diverse foto’s gemaakt van deze tentoonstelling én de boekpresentatie.’ Tja, en daar is het tot vandaag niet van gekomen.Peter Lindbergh was niet alleen naar de Kunsthal gekomen, hij had zijn kapper en een aantal modellen meegenomen die allemaal een handtekening hebben gezet in het boek.

Morgen zal ik eindelijk enkele foto’s laten zien van de expositie Peter Lindbergh – A Different Vision on Fashion Photography die in 2016-2017 in de Kunsthal in Rotterdam was.

2 gedachten over “Modefotograaf Peter Lindbergh overleden

  1. Ben blij dat je postuum toch nog aandacht aan hem besteed. Een bijzondere fotograaf met een originele kijk op modefotografie. Zo’n bericht van iemand’s overlijden voelt altijd anders als je de persoon ook ooit hebt ontmoet, hè?
    Het leek mij een aimabele man, altijd een verlies…..

  2. @Josefien, hij was een vriendelijke, aardige man. Eigenlijk heel gewoon. Hij droeg altijd een zwart T-shirt, eenvoudige jeans en gympen. En… het belangrijkste: hij maakte geweldig goede foto’s! Altijd in zwart-wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *