Das Deutsche Stickmuster-Museum Celle


Veel merklapliefhebbers kennen Das Deutsche Stickmuster-Museum Celle en bezochten dit museum wellicht eens. In het museum werd de collectie van Elfi en Hans-Joachim Connemann tentoongesteld. Zelf was ik eind jaren negentig van de vorige eeuw in Celle om de merklappencollectie te zien. Helaas moest het museum op 1 maart 2013 sluiten om kosten redenen. De collectie werd overgenomen door de stad Celle en in een depot bewaard. De bedoeling was om in 2018 een tentoonstelling mogelijk te maken in het Bomann-Museum Celle, helaas kwam hier niets van terecht.Deze afbeeldingen komen uit een brochure.

De Cellesche Zeitung schreef in de loop der jaren artikelen over het merklapmuseum: PR-Erfolg für Celler Stickmuster-Museum, Celler Stickmustertuch erregt internationales Aufsehen, Das Stickmustermuseum lebt weiter, Celler Stickmuster bald online?. Het laatste nieuws was op 13 augustus 2019 in deze krant te lezen: Stickmuster bleiben im Depot. Alle objecten zijn grotendeels gefotografeerd en geïnventariseerd. Om deze afbeeldingen op internet te plaatsen ontbreken de mensen en de financiële middelen.


Het museum bevond zich in Palais Mecklenburg in Celle. Sinds 2013 staat dit prachtige gebouw leeg en te koop.

Sabine Taterra bezocht het museum vlak voordat de deuren definitief dichtgingen en maakte deze foto’s.

6 gedachten over “Das Deutsche Stickmuster-Museum Celle

  1. Dat is toch onvergetelijk…jammer dat het gesloten is,,,had er nog wel een keer
    opnieuw naar toe gewild.

  2. @Licia Huizer Lindenberg, heel erg jammer, maar het is helemaal erg dat de merklappencollectie niet online kan komen te staan net zoals ze gedaan hebben bij het Fries Museum.

  3. Zóveel kosten kan dat toch niet met zich meebrengen? Kunnen ze geen crowd-funding starten? Heel erg jammer, dit!

  4. Josefien, de collectie is inmiddels 6 jaar in handen van het Bomannmuseum, ze hadden elk jaar een bedrag kunnen reserveren om digitalisering te bereiken of subsidie aan kunnen vragen: digitale foto’s en alle informatie over alle merklappen zijn met de overdracht meegeleverd, het betreft dus louter praktische uitvoering. (Alhoewel de directeur van het Bomannmuseum er op staat dat bij elke merklap een wetenschappelijke onderbouwing wordt weergegeven, echter, mw. Connemann en conservator Mootz beschikken over bijzonder uitgebreide kennis over dit toch vrij specifieke onderwerp, hun kennis reeds opgetekend en overgedragen.) In deze zes jaar hadden merklappatronen van merklappen uit de collectie kunnen worden verkocht, ansichtkaarten, foto’s van de merklappen hadden tegen betaling kunnen aangekocht door particulieren waarmee geld had kunnen worden gegenereerd. Het Bomannmuseum heeft dit echter nagelaten, ondanks dat de voorwaarde voor verkoop van de collectie was dat deze tentoongesteld moest kunnen worden gedigitaliseerd moest worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *