Bauhaus – Gunta Stölzl


MaaikeW: ‘In 1919 werd de legendarische Bauhaus, een Duitse design- en architectenschool, opgericht. Dit wordt uitgebreid gevierd in Celle waar verschillende gebouwen in Bauhaus-stijl zijn gebouwd. Op deze kaart is textiel onderdeel van de bouwstijl maar Bauhaus beschikte ook over een eigen textielafdeling waar Gunta Stölzl de scepter zwaaide. Over haar verscheen de biografie Gunta Stölzl: Pionierin der Bauhausweberei. Ook nu nog, lang na haar overlijden in 1983, inspireert zij nog wevers en designers. Haar werk blijkt aan de hand van recente reproducties nog altijd springlevend te zijn. In Groningen is de tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen te zien.’

Afbeelding: Otto Haesler: Mehrzweckhalle der Altstädter Schule, Celle 1926-1928. De foto is van rond 1930.

De expositie Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen is te zien tot en met 1 september 2019 in Wall House, geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: A.J. Lutulistraat 17, 9728 WT Groningen

MaaikeW bezocht vandaag (18-8-2019) de expositie Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen en heeft hieronder een tekst samengevat in haar woorden uit het magazine van het Groninger Museum.
‘Stölzl dochter, Monica Stadler beheert haar moeders nalatenschap: een prachtig en zorgvuldig bewaard archief. Haar wens is om een openbare databank op te zetten met alle ontwerpen van haar moeder, ook met het werk van voor en na het Bauhaus en uit zowel privé- als openbare collecties. In de tentoonstelling is een printscreen te zien van de opzet van deze openbare databank. Masterstudent Mirjam Deckers gaat haar scriptie schrijven over Gunta Stölzl. De onderzoeksvraag heeft betrekking op de vraag of het vroegere werk van Stölzl invloed heeft op wat zij later voor het Bauhaus deed en wat de relatie met andere kunststromingen uit die tijd.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *