Waarom vrouwen een broek dragen


1 november 1941; beeld: Getty Images.

Lancashire, 1 augustus 1943:

Vanavond daagde het me opeens: Ik weet waarom tegenwoordig zo veel vrouwen een broek dragen; het betekent dat ze willen opkomen voor zichzelf. Broeken zie ik als een teken des tijds. En ik begin zo langzamerhand een hekel te krijgen aan mannen, alle mannen. Pet af voor de ambachtsman, of het nu een vuilnisman is of de minister-president. Maar vanwaar die superieure houding van de ‘Heren der Schepping’?

Ik ben slim genoeg als vrouw, op mijn manier, en ik ben níét de ‘halvegare’ of ‘ongeletterde’ waarvoor ze me aanzien. Niet dat ik veel last heb gehad van mijn schoonfamilie, de laatste tijd. Na wat bemoeizuchtig gedoe heb ik mijn mond open gedaan en luid en duidelijk gezegd hoe de zaken ervoor staan.

Ik weet zeker dat het huwelijk in de toekomst een kwestie wordt – moet worden – van wederzijdse instemming en minder van ‘ik heb gesproken’. Man en vrouw zullen dingen moeten uitpraten. Praten helpt nu eenmaal, al is het maar om de lucht op te klaren.

Ik leid dit huishouden alsof het een bedrijf is. Ik moet wel, wil ik alles op tijd voor elkaar krijgen. Waarom kunnen vrouwen dan niet als partners, als ‘zakenvrouwen’ worden gezien? Ik voel dat ik totaal uit de pas loop met de tijd. Ik ben minder geduldig dan vroeger en op je 53ste, na 32 jaar huwelijk, heb je minder illusies die je inzichten versluieren.

Nella Last (1889-1968), Engelse vrijwilligster voor het Rode Kruis. Uit Nella Last ’s War – A Mother’s Diary 1939-1945. Sphere Books, 1983.

Bron: de Volkskrant

2 gedachten over “Waarom vrouwen een broek dragen

  1. Wat een mooi tijdsbeeld, wat durfde deze vrouw open te schrijven over onderwerpen die in die tijd beslist nog niet duidelijk bespreekbaar waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *