Lust for Life – Ed van der Elsken


‘Ik kijk naar U.
Hoe mooi U bent.
Hoe mooi U was.
Al uw plezier. Al Uw misère.
Ik beeld U af.
Ik heb iets met U.
Ik wil U iets zeggen.
Dat en dat heb ik gezien.
Ziet U dat? Zie je dat?’

Uit: cat. Ed van der Elsken, Stedelijk Museum Amsterdam, 1966.


Ed van der Elsken fotografeerde graag muurtekeningen, posters en billboards. Zijn foto’s worden regelmatig bevolkt door allerhande etalagepoppen, wassen beelden, standbeelden en andere sculpturen. Hij vond ze interessant of leuk en op de een of andere manier in zijn werk passen. Ook fotografeerde hij vaak opvallende, heel serieuze of juist grappige teksten, zoals reclameslogans of spontaan op de muur gekalkte kreten van protest.


Tekst uit: Jan Bosdriesz, documentaire Ed van der Elsken 1925-1990, 1996.


Foto rechts, circa 1975: Zomer, zon, Saint-Tropez. Zijn blauwe overhemd hangt open, zijn rechterhand houdt hij lief maar ook een beetje verlegen tegen haar schouder, een halve omarming. Zij heeft een hip rozerood vestje met een fraai bewerkte kraag aan, van voren breed openstaand en op één punt dichtgeknoopt met een miniem strikje, de linkerborst half zichtbaar; sigaretje in één hand en in de andere een baby’tje dat ons onbevangen aankijkt. Twee keer een brede lach. Hun drie lichamen vormen een dubbele, over elkaar geschoven letter V van Vrijheid, Verlangen, Verleiding, Verliefd – en misschien ook van Vakantie, of van Veelkleurig.


Foto rechts: Oever Bagmati-rivier bij Hindoetempel Pashupatinath, Nepal, 1966.

Lust for Life – Ed van der Elsken is tot en met 6 oktober 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Een aanrader!

Een eerdere vermelding van deze expositie plaatste ik in dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *