In Memoriam Eva Behrens 3.11.1935 – 19.3.2019

Eva Behrens werd op 3 november 1935 geboren in Zweden. Zij ging naar de basisschool Nya Elementar, Bromma in Stockholm en volgde een handwerkopleiding aan de Andrea Eneroths Högre Handarbetsseminarium. Deze opleiding was met name gericht op de handwerktechnieken, tijd en aandacht voor creativiteit was er nauwelijks.


Drie textielboeken van Eva die gesigneerd zijn door haar vader Charles. Rechts lezen we: Voor mijn lieve grote dochter – CGB – 9 juni ’54. In het midden: Voor Eef met hartelijke gelukwensen bij het behalen van haar diploma – 6 juni ’59 – Vader. Links: ’n Paasgroet 1960 – Vader. Charles Behrens maakte drie keer een ex libris voor zijn dochter: één met een zonnebloem, één met weefspoelen en één met kantklosjes. Over de vader van Eva schreef ik een bericht op 23 mei 2010.

Na het afronden van de handwerkopleiding ging Eva kantkloslessen geven in het Birgitta klooster in Vadstena. Ook kloste Eva voor de Birgittinessen om voor extra inkomsten te zorgen voor het klooster. De Zusters Birgittinessen hebben in Nederland in Uden de abdij Maria Refugie.


De verzamelde kantklosjes van Eva.

Eva bleef 35 jaar in Zweden wonen om vervolgens naar Amsterdam te verhuizen. Hier kwam haar handwerkopleiding goed van pas. Veel Zweedse handwerkboeken heeft ze in het Nederlands vertaald en deed ze 30 jaar de correcties voor Handwerken zonder Grenzen.


Boeken door Eva vertaald in het Nederlands.


Hierna kwam Eva via mijn blog in contact met mij en wilde ze graag de correcties voor mijn blog doen. Dit heeft ze jaren gedaan, wat ik enorm waardeerde, totdat het haar te veel werd. In eerste instantie had ze toegezegd om ook de aanpassingen voor mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam voor haar rekening te nemen, maar bij nader inzien zou de druk te hoog worden wat ze niet meer aankon. De laatste 1,5 jaar gaf ze geen antwoord meer op mijn mails. Haar gezondheid ging achteruit waarbij ze het laatste jaar van haar leven in verschillende verpleeghuizen verbleef. Op 19 maart 2019 is Eva rustig ingeslapen.


Deze foto kreeg ik van Eva per mail toegestuurd op 3 november 2010, de dag van haar 75e verjaardag. De foto is gemaakt door Els Proost.

Goed om even terug te kijken naar enkele bijdragen van Eva voor dit blog: Dalahäst – Dalapaard, Borduren, Sokkenpatroon II, Voddenmat – Trasmatta en Eerekaart van Zusters Franciscanessen.

8 gedachten over “In Memoriam Eva Behrens 3.11.1935 – 19.3.2019

 1. Wat verdrietig voor je dat ze de laatste 1 1/2 jaar niet meer op jouw mails kon reageren.
  Mijn oprechte medeleven voor het verlies van deze goede vriendin.
  Knuffel uit Drenthe
  Truus

 2. Ik heb een aantal jaren geleden met haar contact gehad per mail. Vroeg me laatst af hoe het met haar zou gaan. En nu lees ik in dit bericht bij jou, dat ze al in maart is overleden. Wat naar voor je om dit nu te horen, ik begrijp dat jij het ook nu pas weet. Sterkte, want het was een pracht mens.

 3. Nu weten wij waarom er geen mails meer kregen van Eva. Ze is overleden en ze ruste in vrede. Het zullen eenzame jaren geweest zijn in de verpleeghuizen. gelukkig had ze dan wel de dagelijkse zorg en aandacht.

 4. Beste mevrouw Smith,
  van een kennis kreeg ik de pagina van uw blog In Memoriam Eva Behrens toegezonden. Ik werd er zeer door geroerd. Als vrijwilliger van de Nicolaasbasiliek in Amsterdam heb ik Eva in 2016 leren kennen. Het is de kerk waarvoor Eva ook jaren actief is geweest. De laatste 2,5 jaar van haar leven heb ik voor haar gezorgd. Dagelijks. Eva is in vrede gestorven, het kaarsje is langzaam uitgegaan.
  We missen haar zeer, Eva was een bijzonder mens.
  Met vriendelijke groet, Gemma Crijns

 5. @Gemma Crijns, ik wist dat Eva als vrijwilliger werk verrichtte voor de Nicolaasbasiliek en dat ze dit met plezier deed, maar ik wist niet dat jij de laatste twee en half jaar van haar leven zoveel voor haar hebt gedaan. Heel fijn! Dit zal Eva enorm gewaardeerd hebben.

 6. Pas op 20 november 2019 kwam ik er achter dat Eva Behrens op 19 maart 2019 is overleden. Ik had vergeefs gemaild en gebeld en vreesde al dat het niet goed met haar ging. Ik was bevriend met haar vader Charles, waarover ik een boekje heb geschreven en uitgegeven. Charles was degene die mij de belangrijkste regels in de grafische vormgeving onderwees: per brief, want hij woonde in Stockholm. Met Tom van Koolwijk vormden we een trio dat zich bezighield met grafische kunst en bibliofiele uitgaven in de private press Gaillarde Pers. Helaas stierf Charles aan kanker in 1964. Van hem zijn bij Jan van Koolwijk, de zoon van Tom, honderden brieven van Charles bewaard. Hij was degene die het idee opperde om de uitgeverij die ik wilde stichten Walburg Pers te noemen. Dat gebeurde in 1961 in Zutphen in de tuin van Hotel ’s Gravenhof te Zutphen. Op het moment dat ik dit schrijf (20 november 2019) zijn er bij de Walburg Pers meer dan 2800 titels verschenen, vanaf 1991 onder het regime van Pieter Schriks die tot ons grote verdriet in november 2017 overleed. cfj.schriks@planet.nl

 7. Hello,
  My Name is Vanja Gröndahl. I was a friend and a teacher in home economics ”textillärare” in Stockholm like Eva Behrens.
  I was very pleased by your blogg about her life. She was a fantastic friend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *