De Nachtwacht van draad

Vandaag is de geboortedag van Rembrandt van Rijn. Dat wordt onder andere gevierd met een groot straatfeest: het Rembrandt Art Festival. Het festival vindt plaats aan de Jodenbreestraat en de Sint Antoniesbreestraat in Amsterdam. Vandaag vindt ook de opening plaats van de expositie Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam. 693 kunstwerken worden tentoongesteld tot en met 15 september 2019. Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, honderden kunstenaars brengen in de zomertentoonstelling van het Rijksmuseum een eerbetoon aan de grote meester. Te zien zijn onder andere 96 versies van De Nachtwacht, 253 kinderkunstwerken en 132 kopieën van Rembrandts zelfportretten.


Meer dan 8000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Een deskundige jury heeft voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt 575 werken geselecteerd die in totaal door 693 mensen zijn gemaakt. Thema’s in de tentoonstelling zijn gebaseerd op de overeenkomsten tussen de werken van de vele kunstenaars. Dit zijn thema’s als De Nachtwacht, portretten in de stijl van Rembrandt of Rembrandt als verhalenverteller. Gerda Groenevelt stuurde haar interpretatie van De Nachtwacht in waarbij ze de techniek vrij machinaal werken gebruikte. ‘Zelfs in het Rijksmuseum keek men er van op, toen ik met een rol stof kwam aanzetten op de dag dat ik mijn werk er mocht laten zien. “Is dit alles?”, vroegen de mensen van het Rijks die mij ontvingen. Ze zijn daar natuurlijk vooral tekeningen en schilderijen gewend. Toen rolde ik de stof uit, zagen ze het en werden ze meteen enorm enthousiast. Dat was wel een grappig moment’, zegt Gerda. Haar werk is samen met de andere kunstwerken te zien in het Rijksmuseum tot en met 15 september 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *