Vakantie

Morgen begint de zomervakantie voor Zuid-Nederland. De komende dagen zal het druk zijn op de Europese vakantieroutes volgens de ANWB, want in het noorden en midden van Duitsland en in België gaan de scholen ook voor een aantal weken dicht. Grote kans op files. Maar eenmaal aangekomen op het vakantieadres, kan men gaan genieten van de vrije tijd. Wellicht worden er massaal ansichtkaarten verstuurd vanuit de mooie vakantieplaats. Of… kiezen de meeste vakantiegangers voor de WhatsApp? Handig en snel! Toch blijft een vakantiekaart waar iemand speciaal naar gezocht heeft bijzonder. De kaarten worden bewaard, maar ook zullen diverse prentbriefkaarten belanden in een schoenendoos in een vintagewinkel. De kaarten vinden vervolgens hun weg naar verzamelaars en een enkeling zal de kaarten hergebruiken. Francesca Colussi Cramer geeft met borduursels een nieuw gezicht aan vintage ansichtkaarten en foto’s. ‘Het is een langzame en nauwkeurige activiteit, bijna meditatief,’ aldus Francesca Colussi Cramer.


Francesca in Flow Magazine: ‘Niet ver van waar ik woon, is een oud rommelwinkeltje. Een aantal zomers geleden zag ik er buiten op tafel dozen vol met oude ansichtkaarten staan. Ik kocht er een paar en ging zomaar wat experimenteren door op de kaarten te borduren met garens die ik nog had liggen uit mijn academietijd. De kaarten belandden in een la en ik dacht er niet meer aan tot ik een jaar of twee later tijdens een wandeling in Wales kunstenares Lindsey Colbourne ontmoette. Die ontmoeting prikkelde me om weer iets creatiefs te doen. Ik stuurde haar een van de kaarten, begon nieuwe te maken en ben er nooit meer mee opgehouden. In eerste instantie was het borduren van de kaarten puur iets voor mezelf, om weer met mijn handen bezig te zijn. Het is een langzame activiteit, heel relaxed. Over één kaart doe ik twee of drie dagen.’
Francesca is niet de enige persoon die borduurwerk toevoegt aan een ansichtkaart. In 2011 liet ik al een voorbeeld zien dat je hier kunt bekijken. Tineke ging voor hergebruik van een rokjeskaart. In 2009 voegde ik borduurwerk toe aan een foto.

5 gedachten over “Vakantie

  1. @Josefien, het heeft wel iets weg van patchwork! De flamingo’s vind ik eveneens geweldig!

  2. Mijn favoriet: het hotel met de bomen. Doet me denken aan de film “The shining” van Stephen King……….alhoewel daar buxus figuren stonden.

  3. Geweldig vooral de flamingo’s. Misschien een nieuwe serie textielpost Berthi? Geborduurde oude ansichtkaarten!

  4. @Evelien, met het project Textielpost kreeg iedereen van mij een textielkaart retour, maar het is niet haalbaar om iedereen een geborduurde ansichtkaart terug te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *