Olijven, olijfolie, olijfoliezeep


Tineke: ‘We zijn in de Provence (19 mei). Olijfbomen volop, de zon laat even verstek gaan. Ik houd van de robuuste stammen en de speciale kleur van de olijfbladeren. Vandaag naar de grote markt in L’Isle-sur-la-Sorgue, zo’n 22 km verder. Het stadje staat ook bekend om alle brocante zaken. Ik kocht een garenspoel (bobine) om thuis een bewerkte reep papier te spoelen. En zo leuk oude bloem- en groentezaden zakjes (ongebruikt), om mee in een journal te werken. Trend op de markt: dunne sjaals met afbeeldingen van schilderijen van Van Gogh.’


Tineke: ‘Momenteel (30 mei) vertoeven we in de olijvenstreek bij Nyons. Onze gîte heet Tanche, dat is ook de naam van een speciale olijvensoort die hier voor komt. Ik schreef geloof ik eerder dat de ladder gebruikt wordt voor de olijvenoogst, dat is niet zo. Het is voor onderhoud van de boom. Rijpe olijven worden geschud op doeken die onder de boom liggen. Hier vind je dus volop olijven, olijfolie, zeep, tapenade … . Vooral de olijfoliezepen zijn heerlijk. Er gaat altijd wat geurends mee naar huis.’


Ik heb in verschillende kasten blokken olijfoliezeep liggen omdat het heerlijk ruikt en de zilvervisjes houden er naar mijn idee niet zo van.


Een blok Savon de Marseille zeep.

Het is niet de eerste keer dat Tineke de Provence bezocht, hier, hier, hier en hier vind je mooie textielkaarten die Tineke stuurde.

3 gedachten over “Olijven, olijfolie, olijfoliezeep

 1. De blauwe olijfolie zeepblokken die jij in de kast hebt liggen kom je niet vaak tegen. Ze passen prachtig bij jouw patchwork dekens. Blauw is jouw kleur, dat weet ik inmiddels 🙂 Als we volgend jaar weer richting Provence gaan zal ik opletten of ik blauwe zepen tegenkom. Wij namen pompjes vloeibare olijfoliezeep mee voor in de keuken. De inhoud van het eerste pompje mindert snel. Ook even gauw handen wassen, niet vanwege het vuil, maar om de heerlijke geur. Dat was een slimme zet van de gîte verhuurder, die pompjes in keuken en badkamer. Wij gingen er de volgende dag meteen naar op zoek! Zo houden we nog lang die zomerse Provençaalse geur om ons heen.

 2. @Tineke, ik heb de blauwe blokken olijfoliezeep al heel erg lang en ik zou niet meer weten waar ik ze heb gekocht. Overigens heb ik ook geen idee meer waar ik de andere blokken kocht. Ik ben er nog altijd erg blij mee.
  Via jouw kaarten en diverse filmpjes die ik heb gezien weet ik nu meer over de achtergrond.

  Leuk dat je de pompjes hebt gevonden in de Provence, mooie herinnering maar het belangrijkste is de heerlijke geur! Geniet ervan!

 3. Ja, dat doe ik ook: Savon de Marseille in de kasten leggen; alles gaat er heerlijk van ruiken; zelfs tussen mijn quiltlapjes heb ik ze liggen,mmmm!
  Groeten van Digna
  (bij de Zeepkist in Nieuwkoop is Savon de Marseille verkrijgbaar, voor het geval je niet helemaal naar Frankrijk kunt.. Zij staan ook op country fairs etc. in Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *