Oranje stropdas


MaaikeW: ‘In een dankwoord met vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in Ierland bekende koning Willem-Alexander dat hij had geaarzeld voor vertrek naar Dublin of hij wel of geen oranje das om moest doen. In 1990 sprak Beatrix al eens haar verdriet uit over het gebruik van de kleur oranje in Ierland als symbool van intolerantie. Het was voorvader koning-stadhouder Willem III die Ierland steviger onder Engels gezag bracht waardoor de huidige opdeling van het Ierse eiland ontstond. Koning Willem-Alexander kon bij aankomst in Ierland vaststellen dat mensen tot in het presidentieel paleis toe mensen vanwege het staatsbezoek oranje dassen droegen, hij bleef zelf niet achter.’

Koning Willem-Alexander draagt altijd een geschikte stropdas. Zorgvuldig zoekt hij een das uit. Tijdens de Koningsspelen droeg hij een oranje stropdas met stokpaardjes. Bodo Breg vertelt over de stropdassen van Willem-Alexander in de speciale uitzending van het Jeugdjournaal over de Koningsspelen. Het onderwerp begint vanaf ongeveer 23 minuten.

Hier nog meer informatie over de stropdassen van Willem-Alexander en hier nog een artikel.

Afbeelding: Koning Willem III (1817-1890)

2 gedachten over “Oranje stropdas

  1. Wat leuk, toch, die achtergrond informatie. En dat hij zich ook wel even moet verdiepen in alle in’s en out’s voor het kiezen van zijn stropdas…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *