Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht


MaaikeW: ‘In het Groninger Museum bezocht ik de tentoonstelling 100 jaar kiesrecht. In de tentoonstelling kwam naar voren dat aan betogingen van het kiesrecht van vrouwengroepen vrouwen bewust deelnamen in klederdracht, ze deden dit om duidelijk te maken dat in alle delen van het land het vrouwenkiesrecht werd geĆ«ist. Klederdracht kwam ook te pas bij de twee dames Kee Groot en Johanna Hindrika Bergmans-Beins bij propaganda-avonden waarbij in de rol van Marijke/Marijtje een eenvoudige boerenvrouw in dialect en met humor net even iets meer kon zeggen dan als zij “zichzelf” hadden moeten zijn. Gelukkig is e.e.a. vastgelegd zodat wij daar ook nu nog van kunnen nagenieten.’

Afbeelding: Afdeling Gorredijk bij de grote demonstratie voor het vrouwenkiesrecht op 18 juni 1916.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *