Eibertjesmarkt 2019 I


Eibertje uit Nunspeet.

Eibertjesdag is een jaarlijks terugkerende braderie in Nunspeet op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Dit jaar was Eibertjesdag op 31 mei en ook deze keer was Lia Smit erbij om foto’s te maken net als in 2011 en 2013.


Ons Boeregoed – Kruiningen, Zeeuwse dracht.


Nunspeet.


Zandvoort.


Staphorst.


Staphorst.


Wi’j eren het Olde – Achterhoek.


Showgroep Fryslan. De dame laat een knottedoek zien met daarop de volgende tekst geborduurd: Schoen liefken jint – Ontfane die gave die ick iu sint – Al is die gaven clin – Ghi vet vel vat ick mien.


Showgroep Fryslan. De jongeman houdt in zijn hand een knottekistje vast. Het knottekistje behoort bij een verlovingsritueel. In de zestiende eeuw was het in Noord-Nederland de gewoonte dat een jongen zijn meisje een geldstuk aanbood wanneer hij haar ten huwelijk vroeg. Op het moment dat zij deze trouwpenning aannam, kon ze zich als verloofd beschouwen. Indien men meerdere munten aanbood, dan werden die in een doek met een bijzondere knoop aangeboden: de zogenaamde knotte (of knottedoek). Deze knotte (‘knot’ heeft in het Fries dezelfde betekenis als in het Engels) was ‘losjes’ geknoopt. Wanneer het meisje de knoop aantrok, dan was haar antwoord positief en waren ze verloofd. Bij het toenemen van de welvaart werd de doek vervangen door een zilveren kistje, het zogenaamde knottekistje. Het kistje en de inhoud bleef eigendom van de vrouw en werd ook beschouwd als een appeltje voor de dorst.

Morgen volgen meer foto’s van de Eibertjesmarkt.

2 gedachten over “Eibertjesmarkt 2019 I

  1. Prachtige foto’s en wat leuk die knottedoek …met TEKST

  2. @Licia Huizer Lindenberg, erg leuk dat de knottedoek én het knottekistje aandacht krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *