MuseumDepotShop

Diverse musea bieden via MuseumDepotShop objecten aan welke geschikt zijn voor herbestemming. De webshop is wegens de grootse interesse en uitverkoop bij een nieuwe collectie telkens 24 uur geopend. Dit zijn de pareltjes die vandaag vanaf 19.00 uur te koop zijn. Hierbij staat een bijzonder kluwenmandje (1770-1800) te koop voor
€ 350, afkomstig uit het Amsterdam Pipe Museum.


Dames breidden en haakten wat af in de achttiende en negentiende eeuw, maar het was niet de bedoeling dat de knotjes wol door de salon rolden. Vandaar dat de mooiste kluwenmandjes gemaakt zijn van hout, zilver of eenvoudiger metalen. Zelf iets maken kon ook, bijvoorbeeld door het vlechten van koperdraad, zoals dit fragiele mandje laat zien. Voor het vlechten van metaaldraad in mooie patronen bestonden zelfs handleidingen: kleine boekjes met voorbeelden om na te maken. Dit mandje is wel heel uitzonderlijk, want het is een bodemvondst! Hoe het mandje in de Hollandse klei terecht gekomen is, blijft natuurlijk de vraag. Exceptioneel is natuurlijk dat iemand het teruggevonden heeft, nog helemaal compleet maar vol met klei. Door voorzichtig te wassen heeft het mandje weer zijn oorspronkelijke uitstraling teruggekregen. Nog duidelijk is te zien hoe fraai en zorgvuldig het is gemaakt met de regelmatige patronen. Een uitzonderlijk en uiterst zeldzaam stukje huisvlijt uit de achttiende eeuw.

De MuseumDepotShop is een online platform voor de verkoop van museale objecten. Deze objecten komen uit het depot van de deelnemende musea. Voordat de musea tot verkoop kunnen overgaan, heeft elk object een procedure doorlopen die erop toeziet dat er geen wettelijke, ethische of andere bezwaren zijn tegen verkoop aan particulieren en bedrijven.

Het doel van de stichting is:
– bijzondere museale objecten een tweede leven geven;
– het museum bij u in huis brengen;
– het ondersteunen van musea bij het ontzamelen van hun collectie;

De Stichting MuseumDepotShop is de organisatie die de afwikkeling van de verkoop op zich neemt. In de meeste gevallen zullen de objecten in het depot van de stichting staan. In een enkel geval zal het object nog in het depot van het museum staan en zal de afwikkeling door het museum worden afgehandeld.

6 gedachten over “MuseumDepotShop

  1. Ik heb tot nu toe nog geen merklappen, letterlappen of stoplappen voorbij zien komen bij de items, ik heb vanaf het begin gekeken wat verkocht werd. Je zou toch denken dat een item het best bewaard kon blijven in een museumdepot onder geconditioneerde omstandigheden in de gedachte dat het daar op zijn plaats is en ook daar blijkt het nu de vraag of er wel ruimte en/of interesse voor is terwijl je als schenker ook na zult denken waar een item op zijn plaats zal zijn.

  2. @MaaikeW, ik heb het vermoeden dat in het verleden heel veel items werden aangenomen door een museum zonder er verder bij stil te staan of het wel goed in hun museum zou passen. Vervolgens kwam het voorwerp in het depot en na jaren duikt het op als het depot uit zijn voegen barst en ruimtegebrek een rol gaat spelen. Een reden om te evalueren. Althans, zo kan ik het me voorstellen.

  3. Berthi, weet je nog het Stickmustermuseum in Celle? Deze merklappen zijn overgedragen aan het Bomann museum, eveneens in Celle. Een Duits artikel gedateerd 20 mei 2015 geeft aan deze merklappen op zijn vroegst in 2018 te zien zijn in het museum. Het is inmiddels bijna halverwege 2019 en op de website van het Bomann museum is niets te vinden over deze collectie, laat staan of er vorderingen gemaakt zijn m.b.t. het inventariseren er van. Hiervoor zou wetenschappelijk onderzoek nodig zijn en zouden financiën nodig zijn waarover het museum in 2015 niet beschikte. Dat dit de uitkomst zou zijn, was vooraf gevreesd door de vrienden van het Stickmustermuseum. De collectie is indertijd overgedragen met alle inventarisatiekennis. Een museumdepot waar wereldwijd interesse voor is maar dat heeft dit museum nog niet in de gaten.

  4. @MaaikeW, jazeker, dit prachtige merklappenmuseum in Celle is bij mij bekend. Ik ben er eens geweest en was onder de indruk! Jammer dat er tot nu toe verder niets ondernomen is voor een expositie en hoe lang gaat het nog duren voordat er merklappen uit het depot komen? Waarschijnlijk nog een behoorlijke periode, en al helemaal als niemand aan de bel trekt…

    Ken je de merklappencollectie van de familie Rogman uit St. Odiliënberg? Zij dachten het goed geregeld te hebben, maar helaas bleek dit achteraf toch niet zo te zijn. Overigens lag het niet aan de familie Rogman. Iedereen probeert zijn best te doen en toch wil het wel eens verkeerd gaan.

  5. Het Bomann museum in Celle zal de merklappen van het Stickmuster Museum niet eerder dan 2022 in de tentoonstelling laten zien. De achterliggende reden wordt niet gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *