The Batik Stand – A Stand for Batik


Van 23 mei tot en met 2 juni 2019 zijn Romée Mulder en Myrthe Groot van het label Guave en Sabine Bolk, de batik-hosts van de ‘The Batik Stand – A Stand for Batik’ op de Grand Pasar van de Tong Tong Fair (TTF). Tijdens TTF kun je bij ‘The Batik Stand’ terecht voor alles rondom batik. Kom batiks bekijken, passen en shoppen of ga ermee op de foto. Dagelijks is er een batik spreekuur tussen 14.00 en 15.00 uur voor al je batikvragen. Laat je eigen meegebrachte doeken bekijken door een van de experts of maak kennis met de andere batik-gasten die zich bezighouden met deze stof.


Sabine Bolk.

Batik Spreekuur gasten
Gedurende de Tong Tong Fair ontvangt ‘The Batik Stand’ verschillende gasten met verschillende expertise.
Op 24 mei is Rens Heringa te gast. Ze zal enkele doeken meebrengen uit haar uitgebreide verzameling. Rens Heringa is een internationaal gerespecteerd kenner van batik. Zij groeide op in Twente tussen families van textielfabrikanten en kwam zo al op jonge leeftijd in contact met batik-imitaties bestemd voor de export naar Nederlands-Indië. Vanaf de jaren ’50 woonde Rens Heringa decennialang in Indonesië waar ze zich verdiepte in Javaanse batik. Voor de 54e Tong Tong Fair maakte zij de tentoonstelling ‘Oma’s Sarong – Familieverhalen in Batik’.

Op 25 mei is Kees de Ruiter te gast. Drs. Kees de Ruiter (1965) is als kunsthistoricus (UvA) gespecialiseerd in Aziatica zoals textilia, Chinees & Japans porselein en Compagnie meubels. Ook onderzoekt hij sinds vele jaren antieke batik, voornamelijk de doeken gemaakt in (Indo-)Europese batikwerkplaatsen. Daarbij ligt de focus op batiks gemaakt in de stad Pekalongan waar in de 19e eeuw in de batikkerijen van onder andere de Indische dames Van Zuylen, Metzelaar, Toorop en Wollweber, met motieven in Europese Art Nouveau stijl. Momenteel werkt hij aan een publicatie over dit onderwerp.

Op 26 mei is Addoley Dzegede te gast. Addoley Dzegede is een Ghanees-Amerikaanse interdisciplinaire kunstenaar. Ze richt zich in haar werk op dit moment op het metaforisch potentieel van materiaal, textiel tradities en hoe daarin kleur en patronen gebruikt worden om toebehoren tot een groep uit te drukken. In haar werk gebruikt zij vaak textiel. Sinds enkele jaren werkt zij met de techniek Batik en onderzoekt hiermee ‘Wax Print’, de imitatie-batiks vervaardigd in onder andere Nederland.

Op 28 en 29 mei is Liesje de Leeuw te gast. In april 2016 verscheen van Liesje de Leeuw (Batavia, 1948) het boek ‘Gedragen doeken – verhalen in batik’. Dit boek bevat 27 verhalen van mensen van 29 tot 92 jaar en hun bijzondere band met batik. De interviews inspireerden haar om de mooiste ‘batikverhalen’ op het podium te vertellen. Haar boek ‘Gedragen doeken – verhalen in batik’ is gedurende de dag ook verkrijgbaar in ‘The Batik Stand’.

Op 30 mei is Sandra Niessen te gast. Sandra Niessen houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met Indonesisch textiel, voornamelijk Ikat uit het Batak gebied in Noord-Sumatra. Haar boek ‘Legacy in cloth, Batak textiles of Indonesia’ uit 2009 wordt ook wel ‘de bijbel van Batakdoeken’ genoemd. De afgelopen jaren werkte ze mee aan de tentoonstelling van de batiks verzameld door koning Rama V in Queen Sirikit Museum of Textiles in Bangkok, Thailand.

Op 2 juni is er de laatste gast Shuen-Li Spirit. Shuen-Li Spirit is kunstenaar, danser bij de groep Aniadi Art en dierenoppas. Ze is afgestudeerd in Arts Education aan de Nanyang Technological University in Singapore. Ze werkt met de techniek batik en met pastelkrijt. Ze is gespecialiseerd in dierenportretten en geeft batikles in Houten en tijdens workshops.

Guave en De reis naar batik op de TTF
Verder staan de batik-hosts ook nog op andere plekken op het programma bij de TTF. Op zondag 26 mei en dinsdag 28 mei vertoont Sabine Bolk haar film ‘The journey to batik – Tari Batik’ in de Pentas Wisata om 20.30 uur. Aansluitend aan de vertoning zal zij meer vertellen over de batikmakers in haar film aan de hand van enkele batiks uit haar verzameling.


Romée Mulder en Myrthe Groot van het merk Guave. Foto: Stefan Rustenburg.

Op vrijdag 31 mei presenteert Guave hun nieuwe collectie ‘IDENTITIES 2.0’ om 14.30 uur op het Tong-Tong Podium. Voor de nieuwe collectie gebruikten ze Batik in combinatie met duurzame textiel uit Enschede. Tevens zijn ze om 18.00 uur te gast bij de Next Generation talk in de Studio Tong Tong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *