Fashion Statements


Geweven corset, circa 1880 – katoen, balein, metaal.

De tentoonstelling Fashion Statements in het Amsterdam Museum brengt historische kostuums en hedendaagse mode bij elkaar. Zes modeontwerpers – Ninamounah, Marga Weimans, Bas Kosters, Sam Lambert (Art Comes First), Patta en Karim Adduchi – tonen elk drie eigen ontwerpen, geïnspireerd op de mode van toen. Op deze manier wordt er een link gelegd tussen het heden en het verleden. Iedere ontwerper richt zich op één van de volgende elementen: kleur, schoenen, brede heupen, het vormen van het lichaam, volume en prints. De tentoonstellingsruimtes hebben ieder hun eigen kleur. ‘Alle kleuren van de regenboog komen voorbij. Dat is waar ik voor sta: het samenbrengen van verschillende culturen, achtergronden, disciplines en thema’s’, zegt gastconservator Marian Duff. Verder wordt er in elke ruimte een korte film getoond waarin de ontwerpers aan het woord komen. Laat je verrassen op deze bijzondere expositie. Een pluspunt: bij het begin van de tentoonstelling ligt een leenboekje waarin de teksten staan van de getoonde kostuums! Een sfeerimpressie van de tentoonstelling die ik maakte tijdens mijn bezoek op 27 april:Hubbell & Willis’s patent expension jupon, circa 1863 – katoen, wol, metaal.


Robe à la française, circa 1755-1760 – zijde, linnen.


Muiltjes, circa 1875-1880 – katoen, zijde, leer, borduurzijde.


Cape, circa 1890-1895 – fluweel, zijde, bont, gitten, voeringszijde.


Meisjesjurk, circa 1880-1890 – zijde, fluweel, katoen, gaas.


Marga Weimans, collectie Debut – polyester, tin, plastic.

Fashion Statements is te zien tot en met 8 september 2019. Een kort filmpje van de tentoonstelling kun je hier bekijken. Alle historische kostuums kun je zien op Hart van Amsterdam.

5 gedachten over “Fashion Statements

 1. Heel bijzonder!
  Dank voor het filmpje wat er bij is–heel interessant!
  Gezellige avond
  groetjes, Truus uit Drenthe

 2. Berthi met je mooie foto’s geef je de sfeer van deze expo duidelijk weer.
  Dank voor de info >

 3. Mijn favoriet: de muiltjes!
  Dank je wel Berthi, ik wist niet dat deze tentoonstelling er was. Goed idee om binnenkort met mijn vriendin (wij zijn fan van mode tentoonstellingen) naar Amsterdam te reizen.
  Alvast prettig weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *