Herengracht 401

Tijdens de Boekenweek kocht ik het boek De eeuw van Gisèle, geschreven door Annet Mooij. Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) ging in 1940 op Herengracht 401 wonen. Samen met de Duitse dichter Wolfgang Frommel verborg ze gedurende de oorlogsjaren Joodse kunststudenten in haar huis. Voor haar hulp bij het onderduiken ontving ze in 1998 de Yad Vashemonderscheiding. Na de oorlog bleven de onderduikers bij haar wonen. Het was ook na de oorlog dat de stichting Castrum Peregrini werd opgericht. Deze Latijnse naam, die Burcht van de Pelgrim betekent, was de schuilnaam van haar woning tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 2016 bezocht ik het huis van Gisèle aan de Herengracht in Amsterdam en maakte er enkele foto’s.Hier kun je de film Herengracht 401 bekijken.

3 gedachten over “Herengracht 401

  1. k Heb eens even de tijd genomen voor de film: wat een fascinerend verhaal – en huis – is dit eigenlijk! Ik vroeg mij af of het in de huidige tijd lukt om het allemaal in stand te houden. Mooi document!

  2. daar ben je dus echt geweest ?? zou het nog bestaan ? zeker niet z
    omaar voor iedereen toegankelijk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *