Molens, tulpen en schapen

Tijdens de paasdagen was het stralend weer, een mooie gelegenheid om op pad te gaan. En dat deden velen onder ons. De Keukenhof was bomvol waardoor bezoekers beter weg konden blijven. Bij de boot naar Texel was het eveneens druk wat te verwachten was, als je weet dat Lonely Planet Texel één van de mooiste plekken van Europa vindt. Je kon misschien beter de fiets pakken en een mooie molenfietstocht maken?

Weekblad Margriet had de afgelopen week een artikel over Ik hou van Holland waarin bovenstaande onderwerpen besproken werken en geïllustreerd werden met borduurwerkjes in een borduurring.


In Nederland zijn er op dit moment nog ruim 1200 molens.


De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof. In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open.


Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste plekken van Europa. Nu maar hopen dat dit eiland niet bomvol raakt met toeristen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *