Willem Diepraam – Burkina Faso


MaaikeW: ‘De foto op deze kaart stamt uit 1944, een andere tijd dan nu. Vorig jaar zomer (29 juli 2018) is uit een studie van het Iraanse parlement gebleken dat 55% van de vrouwen vindt dat het dragen van een hoofddoek vrijwillig zou moeten zijn. Het merendeel van deze 55% zou als het niet verplicht zou zijn geen hoofddoek meer dragen. De hoofddoek verliest aan belang volgens de studie bij vooral hoogopgeleide vrouwen. Vanaf negen jaar zijn meisjes en vrouwen verplicht een hoofdoek en lange mantel te dragen om haren en lichaamscontouren in het openbaar te verbergen, disrespect van de regel kan leiden tot oppakken door de religieuze politie. Toch worden hoofddoeken steeds kleiner, mantels korter.’

Op de afbeelding zie je een vrouw uit Burkina Faso, gefotografeerd door Willem Diepraam (1944) in 1980. In 2005 schreef ik een berichtje over hoofddoeken.

1 gedachte op “Willem Diepraam – Burkina Faso

  1. De eerste zin van bovenstaande tekst is incorrect: de fotograaf stamt uit 1944, de foto niet. Bij het schrijven van de tekst op deze textielpost heb ik me gericht op de hoofddoek en heb ik de gegevens vermeld op de kaart aangenomen maar verder niet onderzocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *