Prachtdracht


In Stadsmuseum Harderwijk is tot en met 12 mei 2019 de tentoonstelling Prachtdracht. Streekdracht uit Hierden te zien. In Hierden, het van oudsher boerendorp onder de rook van Harderwijk, werd nog tot ver in de 20e eeuw streekdracht gedragen. Een dracht die weliswaar viel onder de Noord-Veluwse dracht, maar daarbinnen een eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt. In deze tentoonstelling wordt de Hierdense streekdracht in haar volle glorie getoond: van complete kostuums tot hoofddeksels en van kleurrijke zijden halsdoeken tot babyjakjes. Het Stadsmuseum Harderwijk heeft hiervoor rijkelijk mogen putten uit de collectie van streekdrachtverzamelaar Rein Lotterman uit Nunspeet. De kledingstukken worden geƫxposeerd in combinatie met werk van 19e en 20e-eeuwse schilders die werkzaam zijn geweest op de Veluwe en aangetrokken werden door de kleurrijke dracht van de lokale bevolking. Er is onder meer werk te zien van Meta Cohen Gosschalk, Jo Bezaan, Marie Wandscheer en Jan Derk Huibers.


CobyvD. bracht een bezoek aan Prachtdracht en was erg gecharmeerd van de tentoonstelling. De foto die Coby maakte laat een mannenbefje zien, waarvan er een hele serie hangt.


Ook deze foto van priegelige babymutsjes maakte Coby. Er worden ook piepkleine babyjakjes tentoongesteld.


Als je de tocht naar Harderwijk maakt, is Nunspeet niet ver meer. Het Noord-Veluws Museum daar is prachtig en heeft altijd mooie tentoonstellingen!

1 gedachte op “Prachtdracht

  1. Mooie tentoonstelling en een bekende omgeving.
    Zonnige dag!
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *