Boekenweek 2019


Het zal je niet ontgaan zijn dat het Boekenweek is. Bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau. NS is hoofdsponsor van de Boekenweek. Op zondag 31 maart 2019 kun je daarom gratis reizen met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk Jas van belofte. Geschenkauteur Jan Siebelink ontmoet lezers in de trein.

Deze week kocht ik het boek De eeuw van Gisèle, geschreven door Annet Mooij. Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie.

In 2016 bezocht ik het huis van Gisèle aan de Herengracht in Amsterdam. Een dezer dagen zal ik hiervan foto’s plaatsen op dit blog.


De moeder de vrouw is het thema van de Boekenweek 2019, ontleend aan het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *