Poppenhuis van Anna Maria Trip binnenkort te zien in Rijksmuseum Twenthe

Het poppenhuis van Anna Maria Trip (1712-1778) was te zien en te koop op de TEFAF Maastricht. Zou het poppenhuis naar het buitenland gaan of zou het toch in Nederland blijven? Er is goed nieuws: de Martens-Mulder Stichting, die zijn zilvercollectie in langdurig bruikleen heeft gegeven aan Rijksmuseum Twenthe, verwierf het poppenhuis tijdens de TEFAF Maastricht. Het museum is bijzonder gelukkig dat het poppenhuis binnenkort – mogelijk al vanaf eind april 2019 – in volle glorie getoond kan worden.

Met zijn zilveren garenwinder op de zolder, ivoren tafel in de salon, zilveren pannetjes in de keuken, zijden wandbespanningen en geschilderde ‘Perzische tapijten’ is het poppenhuis ongekend rijk en fijn uitgewerkt. Op een paar details na is het complete huisraad, met ruim honderd stuks zilveren poppegoet, origineel en in optimale conditie. Dat is vooral bijzonder omdat er echt met dit poppenhuis is gespeeld, zo blijkt uit brieven en anekdotes van de adellijke familie.

Hoe het poppenhuis al die tijd binnen de familie Van Swinderen bleef, is nauwkeurig beschreven in de publicatie van Endlich Antiquairs.


Garenwinder, 1754 gemaakt door zilversmid Arnoldus van Geffen.


Schooltas, eind 17de eeuw.


Klaptafel, Groningen midden 18de eeuw.

Foto’s: Jasmijn Tolk, John Endlich Antiquairs

2 gedachten over “Poppenhuis van Anna Maria Trip binnenkort te zien in Rijksmuseum Twenthe

  1. Kijk, dat vind ik nou goed nieuws! Het zou zó jammer geweest zijn als het naar het buitenland was verdwenen. Heel mooi!

  2. @Josefien, daarom ook belangrijk om dit goede nieuws te melden zodat heel veel mensen dit prachtige poppenhuis gaan bewonderen in het Rijksmuseum Twenthe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *