Poppenhuis van Anna Maria Trip


Op de TEFAF Maastricht is het poppenhuis van Anna Maria Trip (1712-1778) te zien en te koop. Wat kost dit poppenhuis uit circa 1750-1760? Dick Endlich van Endlich antiquairs snapt goed dat iedereen dit graag wil weten, toch zegt hij niets over de waarde van dit 18e eeuwse poppenhuis. Twee jaar geleden had het familiebedrijf een soortgelijk poppenhuis op de Maastrichtse kunstbeurs in de aanbieding voor 1,75 miljoen euro. Dit poppenhuis staat nu in het Museum of Fine Arts Boston.

Anna Maria Trip was een Groningse telg uit een rijke Amsterdamse familie die zijn kapitaal verdiende in de wapenhandel. Verschillende van haar voorouders lieten hun portret door Rembrandt schilderen en in Amsterdam staat aan de Kloveniersburgwal nog altijd het Trippenhuis. Op haar achttiende trouwde ze met de 24 jaar oudere Groningse raadsheer Wicher van Swinderen. Nadat ze zeven kinderen op de wereld had gezet, moet ze omstreeks 1750 zijn begonnen met het inrichten van haar poppenhuis. Het poppenhuis is 168 x 85 x 58 cm groot en is waarschijnlijk door een Groningse timmerman gemaakt. Het miniatuurzilver kocht Anna Trip vooral in Amsterdam, onder andere bij de bekende zilversmid Arnoldus van Geffen.


De salon.


De keuken.


De kraamkamer.


De slaapkamer.

3 gedachten over “Poppenhuis van Anna Maria Trip

  1. Beide poppenhuizen in het echt mogen aanschouwen. Erg mooi, maar TEFAF prijzen. Er zit een behoorlijke bonus op.

  2. @Annelies, leuk dat jij beide poppenhuizen hebt gezien en ja, ik had niet anders verwacht dan dat de bonus er bovenop behoorlijk zal zijn. Ik ben benieuwd waar het poppenhuis uiteindelijk terecht komt… Nederland? Nee, ik verwacht geen koper uit ons eigen land.

  3. Wat een geweldige poppenkast. Die kasten uit de 18e eeuw zijn kostbare cadeautjes. Dus ik denk ook dat ie naar het buitenland zal verhuizen. Altijd jammer als dat soort erfgoed weer de grenzen over gaat…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *