Evert Thielen in het Limburgs Museum


In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de tentoonstelling 50 Jaar Thielen – De ogen van de meester te zien. Nooit eerder was er zoveel werk van deze kunstenaar op één plek te zien. Zijn complete oeuvre aan veelluiken, zes indrukwekkende giganten, is op de tentoonstelling te bewonderen. Daarnaast zorgen 115 kleinere schilderwerken voor een compleet beeld van het leven en werk van de kunstenaar. Alle veelluiken worden meerdere keren per dag geopend en gesloten, zodat alle voorstellingen van deze werken te bekijken zijn. Op 6 februari bezocht ik deze tentoonstelling die absoluut een aanrader is! De kans zal zich niet snel weer voordoen dat je alle veelluiken en zoveel kleinere werken van Evert Thielen bij elkaar te zien krijgt.


Vergezicht 2013.


Apocalyptische ruiters – 1975.

In 1975 slaagde Evert Thielen voor het toelatingsexamen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Gaandeweg kwam hij erachter dat abstracte kunst de norm was op de academie. Thielen wilde echter figuratief schilderen en zich verdiepen in de oude schildertechnieken van sobere, heldere kleuren. Met kant-en-klare olieverf uit een tube was dat niet mogelijk. Hij ging op zoek naar pigmenten, verfwrijvers en kennis. Hij kwam in contact met de kunstenaar Ab Overdam, die zelf zijn eigen verf maakte. Overdam bleek een goudmijn aan informatie. Thielens zoektocht vormde uiteindelijk de basis voor zijn gehele cultuurfilosofie.


Veelluik Unified 1992-1996.


Veelluik Unified 1992-1996.


Het eerste veelluik De Schilderkunst 1979-1980.


Het gesloten veelluik De Schilderkunst 1979-1980.


Het veelluik Het Verlangen 1999-2002 wordt geopend.


Linksboven: Lezende vrouw bij daglicht – 2006. Linksonder: lezende vrouw bij lamplicht – 2006. Rechtsboven: Lezend meisje – 1997. Rechtsonder: Lezende vrouw – 2012.


Dakterras 2007.


Vrouw als tolk
Vrouwen spelen in de werken van Thielen vaak een hoofdrol. In de portretten is de gelijkenis met de geportretteerde vrouw het belangrijkst. Houding, gezichtsuitdrukking, omgeving en attributen drukken haar persoonlijkheid uit.

De afgebeelde vrouwen op de veelluiken hebben een dienende rol in het geheel van de compositie. Ze ondersteunen het verhaal dat Thielen wil vertellen. Veel vrije werken met vrouwen bevatten surrealistische elementen; de scènes zijn in werkelijkheid niet mogelijk.

Het vrouwelijk model is niet alleen aanwezig op het schilderij om mooi te zijn. Zij staat voor de denkwereld van de kunstenaar, zoals zij al zo vaak deed binnen de geschiedenis van de kunsten. Door de vrouw af te beelden, kan Thielen zijn diepste gevoelens kwijt in zijn schilderijen. Hij laat zo het publiek heel dichtbij komen.


Veelluik Bellenhof 2005-…

Bron tekst: Limburgs Museum

In 2005 bezocht ik een expositie van het werk van Evert Thielen in het Noordbrabants Museum waar je in dit bericht over kunt lezen.

6 gedachten over “Evert Thielen in het Limburgs Museum

  1. Prachtige schilderijen en prachtige foto’s. Nog een weekje en dan kunnen we het met eigen ogen gaan zien!
    Groetjes, Tineke

  2. Vandaag geweest.
    Het moment van de luiken openen was magisch mooi .

    Groetjes, Karin van der Linden.

  3. Zijn laatste VEELLUIK verdient een plaats naast de NACHTWACHT als het af is!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *