Brood uit Emden, eieren en koffiekan – Henk Helmantel


Op het prachtige schilderij Brood uit Emden, eieren en koffiekan van Henk Helmantel zien we wederom een mangeldoek net als op dit schilderij. Het is nog steeds een zeldzaamheid om een mangeldoek op een schilderij afgebeeld te zien. Beide kaarten ontving ik van Lies Huizer.

Ik heb al regelmatig over mangeldoeken geschreven op dit blog. Een terugblik naar enkele berichten: mangeldoeken op de Handwerkbeurs Zwolle, mangeldoeken in Historisch Museum de Bevelanden, mangeldoeken in Veldhoven, mangeldoeken in Roermond, mangeldoeken in het Limburgs Museum en als laatste noem de publicatie Wascht en manghelt glat of ick sla iou vor iou gat die ik schreef over mangelen en mangeldoeken.

Inmiddels is mijn mangeldoekencollectie aardig groot geworden; een beetje té groot. Voor mij een reden om wat te gaan inkrimpen ofwel ontzamelen. Mangeldoeken zijn fraaie doeken waarop vaak een gedeelte van het wasproces staat afgebeeld, maar ook zie je gestileerde bloemmotieven of alleen randmotieven. Allemaal even mooi en bijzonder. Een mangeldoek is erg decoratief en komt bijvoorbeeld goed tot zijn recht op een tafel, of tegen een muur of gewoon op een bank of stoel, of in een speciale wasruimte. Wil je meer weten dan kun je me een berichtje sturen via het contactformulier dat je rechtsboven op dit blog vindt.

6 gedachten over “Brood uit Emden, eieren en koffiekan – Henk Helmantel

 1. Geen idee of Henk Helmantel nog meer schilderijen heeft gemaakt met een mangeldoek. Maar zo niet, het is altijd een plezier om in Westeremden op zijn werkplek te gaan kijken. Zijn we in het Noorden, dan volgt meestal ook een bezoek aan Westeremden voor het werk van Helmantel en aan het museum van Rob Møhlmann in Appingedam. Beide schilders zijn op hun eigen manier realisten en exposeren op een bijzondere plek.
  Ik deed het niet eerder, maar nu ga ik ook opletten of ik een mangeldoek op een schilderij zie 🙂
  Groetjes, Tineke

 2. @Tineke, ik kom niet zo vaak in het noorden van het land, maar als het er toch eens van komt dan ook eens Helmantel en Møhlmann bezoeken.

  Ik ben benieuwd of je schilderijen gaat ontdekken met een mangeldoek erop!

 3. dank zei jouw geweldige archief alle tentoonstellingen nog eens bekeken !
  Roermond spant voor mij de KROON !! wat was het daar altijd geweldig.
  Al ben je niet zo’n vakantieganger..je zou het toch eens moeten doen combineren met Verhilders…daar kan geen hem en Elma en dan een dagje Helmantel (als hij er is tenminste ..zit nu geloof ik weer in buitenland) heerlijk in de tuin bij het oude kerkje, daar kan geen zonvakantie in Italie ofzo tegenop voor mij .

 4. Schilderijen van Helmantel zijn altijd een feestje! Maar, eerlijk gezegd, had ik deze doek niet direct herkend als mangeldoek. Nu je het zegt….
  Ik zal ook eens opletten of ik dergelijke doeken aantref op schilderijen.

 5. @Josefien, ook ik let op de mangeldoeken op een schilderij. Wie weet wat we nog tegenkomen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *