Wastra Weekend 2019


Dierenpark Taman Indonesia organiseert op 23 en 24 februari het tweede Wastra Weekend samen met batik kenner en kunstenaar Sabine Bolk. Het Wastra Weekend is een initiatief om handgemaakt en duurzaam textiel uit, voornamelijk, Indonesië een platform te geven in Nederland. Tijdens deze tweede editie staat het thema Dieren in textiel centraal.


Op zondag 24 februari kun je lekker shoppen op het batikplein, een mini-pasar gevuld met sarongs, kebaya’s, batiks uit Indonesië en Swaziland en nog veel meer. Indonesische modeontwerper Dian Oerip toont en verkoopt haar nieuwe collectie, gemaakt van geweven en gebatikte doeken. Aryani Collection vertegenwoordigt de traditionele Indonesische kleding met sarong en kebaya. Butik Batik heeft juist een kraam met gebatikte spullen van Baobab Batik uit Swaziland. Deze handgemaakte, fairtrade producten komen uit het zuiden van Afrika, maar passen perfect bij het streven van het Wastra Weekend.


In de Rumah Fashion, het Modehuis, tonen we mode geïnspireerd door Indonesië. Sabine Bolk voorzag onlangs de muren van deze ruimte met een doorlopend batikpatroon. Tevens kan er een Batik Statement worden gemaakt; poseer in jouw batik creatie in de Photobooth en onze fotograaf legt het vast. Tevens zijn op zondag te gast in Rumah Fashion verschillende brands waaronder Guave, die onlangs een succesvolle Voordekunst campagne afrondde voor een nieuwe collectie van Indonesische Batik Cap & gerecycled textiel uit Enschede, en LARAS, het label van Lara Peeters waarbij in samenwerking met Nederlandse ontwerpers Indonesische ikats en batiks tot tassen en accessoires worden gemaakt. Uiteraard zijn hun producten ook te koop.


Tijdens het Wastra Weekend kun je niet alleen Indonesisch textiel shoppen, maar je er ook volop in verdiepen. Op zaterdag 23 februari wordt er een batik workshop gegeven door Sabine Bolk en Shuen-Li Spirit. Tevens is de expositie Dieren in textiel met aansluitende speurtocht vanaf zaterdag te bezichtigen. Een selectie doeken uit de verzameling van Sabine Bolk en Taman Indonesia zullen getoond worden waarin allerlei dieren zijn afgebeeld. Voor kinderen (en volwassenen) is er een route door de dierentuin gemaakt waarbij je veel van deze dieren ook in het echt tegenkomt! Op zondag wordt dit thema doorgetrokken naar de traditionele Indonesische dans van Java en Bali waarin volop dieren worden verbeeld. Naast de dans zal er ook aandacht zijn voor de prachtige kostuums geïnspireerd door onder andere de pauwen, de vlinders en de bijen.


Op zondag 24 februari is er tevens op het batikplein het Wastra Spreekuur. Heb jij ook een bijzondere batikdoek op zolder? Of een ikat gekregen van je oma? Neem het mee naar het Wastra Weekend en leer alles over de details en de geschiedenis van jouw doek. Batikkenner Sabine Bolk en Ikat-expert Sandra Niessen nemen de stof graag onder de loep.

Sandra Niessen houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met Indonesisch textiel, voornamelijk Ikat uit het Batakgebied in Noord-Sumatra. Haar boek Legacy in cloth, Batak textiles of Indonesia uit 2009 wordt ook wel de bijbel van Batakdoeken genoemd. De afgelopen jaren werkte ze mee aan de tentoonstelling van de batiks verzameld door koning Rama V in Queen Sirikit Museum of Textiles in Bangkok, Thailand. Ook zonder doek ben je uiteraard welkom bij het Wasta Spreekuur voor vragen aan de experts over Indonesisch textiel, om boeken in te zien en om voorbeelden te bekijken.

Naam: Wastra Weekend – Dieren in Textiel
Datum: 23 en 24 februari 2019
Toegangsprijs: € 9,50 p.p. online € 8.95 p.p.
Deelname Batik Workshop: € 44,50 p.p. te reserveren via Taman Indonesia
Adres: Kallenkote 53, 8345 HE te Kallenkote
Website: Taman Indonesia / Sabine Bolk
Organisatie: Taman Indonesia / Sabine Bolk
E-mail: info@taman-indonesia.nl

2 gedachten over “Wastra Weekend 2019

  1. Bijzonder en interessant lijkt mij.
    Jammer dat mijn vriendin niet meer leeft zij zou genoten hebben hiervan.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  2. @Truus, mooi toch dat er zoveel wordt georganiseerd op textielgebied! Iedereen komt aan zijn trekken.
    Heel jammer dat je vriendin dit niet meer mee kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *