Een deken op een vaas


CHIHULY — Sensationele creaties van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly in het Groninger Museum is te zien tot en met 5 mei 2019. Ria O. bezocht de expositie en schrijft het volgende erover: ‘In het Groninger Museum is op dit moment een tentoonstelling te zien van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly. Als je houdt van veel kleur en vorm, dan is het een echte aanrader. Chihuly is geboren in 1941 en heeft inmiddels een enorme collectie opgebouwd, bestaande uit bollen, vazen, cilinders, neonbuizen en installaties, allerhande gedraaide vormen en staketsels. Langs de trap hangen prachtige bloemvormen met een soort visgraatmotief, waardoor ook de schaduwen hele mooie patronen vormen. In Seattle, de thuisbasis van Chihuly, heeft hij een complete tuin aangelegd waarin zijn soms hele grote objecten tussen het groen en de bloemen zijn te bewonderen. (Ik vroeg me nog even af wat er zou gebeuren als het daar gaat hagelen. Zou het glas daar tegen bestand zijn?)


Naast al die voorwerpen vond ik het ook heel interessant om twee grote wanden met talloze tekeningen te zien, die hij in de loop van zijn leven gefaxt heeft. Zo krijg je een kijkje in zijn hoofd. In wat hem opvalt op zijn reizen van Japan tot Rusland en Venetië, maar ook zie je bijvoorbeeld een lief briefje aan zijn zoon met een tekening van een duif.


Chihuly heeft zich onder andere laten inspireren door het werk van de indianen, de Native Americans. Hij heeft hun manden in glas nagemaakt en gebruikt ook de motieven die in hun dekens voorkomen. Van die dekens heeft hij inmiddels een grote verzameling aangelegd, ze beslaan de achterwand van één van de zalen in het museum. Op de vazen die naar aanleiding hiervan zijn ontstaan heeft hij glasdraden ‘geweven’ en die vervolgens verhit. Zo komen verschillende patronen terug in het glas. Ik vond die vazen één van de hoogtepunten van de tentoonstelling. Zulke mooie voorbeelden ook van waar de liefde voor textiel toe kan leiden.


Je kunt de werken van Chihuly nog bekijken tot en met zondag 5 mei 2019.’

Een filmpje van de opening van de tentoonstelling kun je hier bekijken.

2 gedachten over “Een deken op een vaas

  1. Wauw die zijn heel bijzonder!
    Deze tentoonstelling genoteerd -moet te doen zijn nog voor mei.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *