My Brilliant Friend


My Brilliant Friend gaat over de innige, maar soms ook gecompliceerde relatie tussen de twee hartsvriendinnen Raffealla ‘Lila’ Cerullo en Elena ‘Lenù’ Greco. Ze groeien op in een buitenwijk van het Napels van de jaren ’50. Het is een arme arbeidersbuurt met sobere huizen, stoffige straten en binnenplaatsen waar de stemmen van ruziënde gezinnen aanhoudend tegen de muren weerkaatsen. Lila en Lenù zijn slim, heel slim, maar slim brengt geen brood op de plank. In ieder geval niet op de korte termijn. Het is een tijd waarin de behoeftes van het kind ondergeschikt zijn aan die van de familie en de behoefte van de familie is geld in het laatje. Wanneer de pubertijd haar intrede doet, gaan de twee hun eigen pad. Lila moet werken in de schoenenzaak van haar vader en Lenù heeft het geluk dat ze mag gaan studeren. Door die verandering van koers komt hun eens zo hechte vriendschap flink onder druk te staan.

Op het Filmfestival van Venetië kreeg My Brilliant Friend na de vertoning van de eerste twee afleveringen een staande ovatie. De eerste serie bestaat uit acht afleveringen die gebaseerd is op De geniale vriendin van Elena Ferrante. De Napolitaanse romans bestaat uit een vierluik. Na het succes van de eerste acht afleveringen wordt De nieuwe achternaam van Elena Ferrante (deel II) verfilmd. Altijd is er weer de discussie of het boek of de film beter is. Ik heb de boeken niet gelezen, maar kan me heel goed voorstellen dat deze keer de tv-serie beter is. Vanaf 8 februari te zien bij de VPRO op NPO2. Ga kijken, het is een prachtige serie die ik al eerder zag op Canvas!

4 gedachten over “My Brilliant Friend

  1. De eerste drie boeken heb ik gelezen en ik vond ze prachtig. Nu even een paar andere boeken tussendoor en dan beginnen aan nummer vier.

  2. @loesje, vergeet dan niet om zeker te gaan kijken naar de eerste acht afleveringen op de tv. Zeer de moeite waard!

  3. Ook ik zag deze schitterende serie kortgeleden op CANVAS. Het is lang geleden dat ik zo’n waanzinnig mooi gemaakte en geacteerde vijf sterren serie zag. Rauw en naturel en alles klopte. Af en toe vergat ik helemaal dat ik naar een film zat te kijken. Voelde en rook de stank van armoede bijna. Ik steun je aanbeveling met heel mijn hart.

  4. @Puck, helemaal met je eens en daarom ga ik deze schitterende serie nog een keer kijken op NPO2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *