EVA BESNYÖ (1910–2003). PHOTOGRAPHIN Budapest, Berlin, Amsterdam


Als je Eva Besnyö hebt geadopteerd voor de uitgave ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ en er blijkt een expositie van haar te zijn dan laat je deze kans niet voorbijgaan. Zo ging ik op 10 oktober 2018 naar Keulen om in het Käthe Kollwitz Museum Köln de tentoonstelling EVA BESNYÖ (1910–2003). PHOTOGRAPHIN Budapest, Berlin, Amsterdam te gaan bekijken. Prachtige foto’s waren er te zien van de fotografe. De publicaties en de ruim 100 foto’s gaven een goed overzicht van haar werk!Leuk dat jonge mensen belangstelling hebben voor Eva Besnyö.


Budapest mei 1930 – foto Eva Besnyö.


Perskaart Eva Besnyö 1931.


Borgerstraat Amsterdam 1960 – foto Eva Besnyö.


Zeeland 1953 – foto Eva Besnyö.

De beroemdste foto van Eva Besnyö is toch wel de zigeunerjongen die ik al liet zien in 2005 en wel in dit bericht. Hier plaatste ik twee foto’s van Eva Besnyö die zij maakte in Westkapelle in Zeeland. Haar biografie kun je hier en hier lezen. In 2003 maakte Leo Erken een documentaire over Eva Besnyö die je hier kunt bekijken.

5 gedachten over “EVA BESNYÖ (1910–2003). PHOTOGRAPHIN Budapest, Berlin, Amsterdam

 1. Mooi zo in zwart /wit deze foto’s.
  Wat stonden er al veel auto’s in de Amsterdamse straat in 1960!

  Goed weekend
  groetjes Truus uit Drenthe

 2. Grappig dat jij dat opmerkt Truus (die vele auto’s). Ik verbaas me tegenwoordig ook vaak als ik een documentaire zie op tv over vroegere tijden. Hoe druk het al was in Amsterdam, zoveel mensen op de boulevard en pier in Scheveningen. Het lijkt wel of we dat even verdrongen hebben.
  Eva Besnyö vind ik een geweldige fotografe, ik houd enorm van haar lijnenspel.
  En Berthi, jouw foto’s mogen er ook zijn!
  Prettig weekend en groetjes,
  Tineke

 3. @Truus en Tineke, wat mij als eerste opviel aan de foto die in Amsterdam is gemaakt… dat er zoveel kinderen heerlijk buiten aan het spelen zijn. Waar zie je tegenwoordig nog kinderen op de stoep spelen? Misschien in dorpen? In ieder geval niet in mijn omgeving.

 4. @BERTHI
  Inderdaad in sommige dorpen spelen kinderen nog op straat maar dan is het geen doorgaande weg en zijn er toch nog speelveldjes.
  Misschien dat het mij niet opviel van de spelende kinderen omdat wij ook bijna altijd buiten speelden.
  groetjes, Truus

 5. @Truus, vroeger speelde ik ook altijd buiten op straat of op de stoep wat kon in een dorp. Helaas kan dit bijna nergens meer, wel op de speciaal aangelegde speelveldjes die je vroeger niet had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *