Maria van Gelre


Tot en met 6 januari 2019 is Ik, Maria van Gelre te zien in Museum Het Valkhof.
Maria van Gelre, geboren Marie d’Harcourt (La Saussaye, 24 februari 1380 – in of na 1428 maar voor 1434) was vanaf 1405 hertogin van Gelre. Maria is vooral bekend door het gebedenboek dat ze heeft laten maken en dat gezien wordt als een van de belangrijkste kunstschatten uit laatmiddeleeuws Gelre. Met ruim 1200 pagina’s is het omvangrijker en dikker dan alle vergelijkbare gebedenboeken die we kennen. Museum Het Valkhof toont 40 pagina’s uit het gebedenboek in twee reeksen wegens de kwetsbaarheid. De eerste reeks van 20 pagina’s was te zien tot en met 23 november 2018. Vanaf 24 november tot en met 6 januari 2019 is de tweede selectie van 20 pagina’s te bewonderen.


Maria van Gelre’s houppelande. Foto: Thijn van de Ven.

Waar Maria’s houppelande van gemaakt is kun je hier lezen. Op deze video zie hoe model Roseanne Trijsburg gekleed wordt in de replica houppelande van Maria van Gelre.


Foto: Thijn van de Ven.

Op 8 december vond in Museum Het Valkhof een kostuumpresentatie plaats. Op 24 en 31 december 2018 is het museum extra geopend om iedereen de kans te geven deze unieke tentoonstelling te gaan zien. Behalve 20 pagina’s uit het gebedenboek worden er ruim 100 (kunst)objecten getoond: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden.

6 gedachten over “Maria van Gelre

 1. Het lijkt me een prachtige tentoonstelling. Was die niet een beetje kort voor een periode waarin veel mensen het toch al druk hebben met Sinterklaas en Kerst en dat soort dingen? Ik in ieder geval wel en ik had er graag naar toe willen gaan, maar geen tijd gevonden, helaas.

 2. @Josefien, de korte tijdsduur zal vast te maken hebben met de kwetsbaarheid van de attributen en de kosten die hiermee gepaard gaan.

 3. Oooo Berthi! Mijn textielkaart voor jou zit nog steeds in het boek!
  Ik was er eind november. Het is zeer de moeite waard om te gaan kijken.
  En inspirerend….dat ook 😉

 4. Als ik me fit genoeg voel wil ik hier graag naar toe.Jaren geleden was er ook zo’n mooie tentoonstelling van de gebroeders Van Limburg-mimiaturen. Die vond ik prachtig . Ik ben die 2 keer gaan bekijken.

 5. @Ine, helaas gaat mij het niet meer lukken om naar deze bijzondere tentoonstelling te gaan.

  @Mien B., ik hoop dat je naar deze expositie kunt gaan.

 6. De tentoonstelling duurt maar 12 weken omdat veel bruikleengevers hun kwetsbare boeken, textiel etc niet langer uitlenen vanwege de grote kwetsbaarheid. Het is inderdaad een drukke periode, maar voor veel mensen ook een periode met een of meer weken vakantie. En als je niet kunt komen zijn er in elk geval twee mooie boeken (catalogus en “Sporen in het landschap” en is er de website http://www.mariavangelre.nl die ook na de tentoonstelling blijft bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *