isiShweshwe : A history of the indigenisation of blueprint in South Africa


Juliette Leeb-duToit heeft grondig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de blauwdruk of isishweshwe in Zuid-Afrika. Haar verhaal start begin achttiende eeuw en sluit af met hedendaags blauwdruk. Met voorbeelden uit diverse groepen in Zuid-Afrika illustreert het boek hoeveel Zuid-Afrikaanse culturele groepen zich nu associƫren met isishweshwe, hoewel velen de rijke geschiedenis van de blauwdruk als een product van Europese en Amerikaanse bedrijven niet waarderen die op de een of andere manier in Afrika vertegenwoordigd zijn. Vlisco uit Helmond heeft hier ook een aandeel in. In 1995 bezocht de schrijfster Vlisco en sprak met de directeur Frans van Rood. Rond 1960 stopte Vlisco met het produceren van blauwdruk voor Zuid-Afrika, maar kwam in 1991 terug toen de handelsboycot eindigde die samenviel met de afschaffing van de apartheid.

Ben je geĆÆnteresseerd in blauwdruk en de geschiedenis hiervan dan is dit boek absoluut een aanrader. Tot voor kort had ik geen idee dat blauwdruk zo veelvuldig vertegenwoordigd is in de kleding van de Zuid-Afrikaanse vrouw en man.

isiShweshwe : A history of the indigenisation of blueprint in South Africa, Juliette Leeb-du Toit. Uitgegeven door University of KwaZulu-Natall Press, 2017. ISBN: 9781869143145. Het boek is te bestellen bij Bol.com.

6 gedachten over “isiShweshwe : A history of the indigenisation of blueprint in South Africa

 1. Op het ogenblik ben ik bezig met een indigo-blauwe-quilt. Dit boek lijkt me heel interessant om wat meer info te krijgen over de blauwprint in Zuid-Afrika . Ook omdat mijn petekind al diverse keren naar Zuid-Afrika is geweest en voor mij lapjes meebracht zoals afgebeeld op de kaft van dit boek.

 2. Beste Berthi,
  dank je wel voor deze tip! Ik ga het boek zeker bestellen en lezen. Door een toeval ga ik binnenkort naar Zuid-Afrika, dus dat is een mooie voorbereiding naast bestuderen van architectuur en bewogen geschiedenis van het land.

  Hartelijke groet,
  Carin

 3. Berthi mooi boek! Dank je wel voor de informatie . Lang geleden heb ik er ook een paar op de kop kunnen tikken. (blauwdrukken)
  Boek is prijzig maar wie weet kan ik het in de KB eens inzien.
  Nogmaals bedankt , gezellige feestdagen en een gezond, vrolijk 2019.
  anneke landeweer-vahrenkamp.

 4. @Mien B., leuk dat je petekind lapjes uit Zuid-Afrika mee heeft gebracht en de indigo quilt zal zeker weer heel bijzonder worden!

  @Carin Schnitger, bij deze wens ik je alvast een heel mooi en goed verblijf in Zuid-Afrika.

  @Tineke, het boek is zeker aan de prijs en ook moeilijk verkrijgbaar. Oh, het interview had ik al eens eerder gezien, maar vergat de link toe te voegen. Goed dat jij dit nu doet. Dank hiervoor! De tweede link die nieuw voor mij is laat prachtige grote en duidelijke foto’s zien!

  @Anneke Landeweer Vahrenkamp, ik weet niet of de KB ook buitenlandse boeken opneemt in hun collectie. Het is de moeite waard om te informeren. Voor jou ook fijne dagen en een goed 2019!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *