Binnenkijken met Thijs Wolzak

Een kijkje nemen in andere woningen doe ik graag. Funda is dan ook één van mijn favoriete websites. NRC Handelsblad had van september 2011 tot en met januari 2018 de rubriek Binnenkijken die ik met veel plezier las. Thijs Wolzak maakte hiervoor de foto’s. In totaal maakte hij 245 keer een foto van een interieur met hun bewoners. De 246ste foto in zijn serie maakte hij op verzoek in zijn eigen huis.


Nu is er een expositie in het Design Museum Den Bosch én een boek! Voor de tentoonstelling Binnenkijken met Thijs Wolzak werden 23 foto’s enorm uitvergroot: 1,80 x 2,40 meter. Bij elk doek waarop de foto is afgedrukt staat een stoel of bank zodat je het gevoel krijgt alsof je bij de mensen op bezoek bent. De bewoners vertellen zelf over hun interieur.Afgelopen zondag werd Thijs Wolzak geïnterviewd door Rob Philip. Rob is zelf fotograaf en onder andere verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij was de eerste stagiair bij Thijs Wolzak. Kijken naar het onderwerp, het vertellen van verhalen en het vak fotografie kwamen aan bod.


Van de 245 interieurs selecteerde Thijs Wolzak er vijftig voor zijn boek Human Interior. Op 11 oktober was in NRC Handelsblad een interview met Thijs Wolzak te lezen.

Preta Wolzak, de vrouw van Thijs, is beeldend kunstenaar. Werk van haar kun je hier bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *