Kookboekenweek 2018

Van 10 tot en met 18 november is het Kookboekenweek. Ruim een week lang vieren boekhandel en bibliotheek de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Bij aankoop van ten minste € 19,50 aan kookboeken krijg je het Kookboekenweekgeschenk cadeau dat dit jaar is geschreven door Paul de Leeuw. De winnaar van Het Gouden Kookboek 2018 is culinair journalist en schrijver Jigal Krant met het kookboek TLV.
Genoeg over het nieuwe kookboek dat toch heel anders is dan het ‘kookboekje’ Echt Liebig’s vleesch-extract – onmisbaar in de keuken uit 1889.


Het boekje heeft een afmeting van 8,3 x 15,3cm – telt 48 pagina’s en acht hoofdstukken: Verklaring van keukenuitdrukkingen – soepen – vleeschschotels – gevogelte en wild – visch – sauzen – groenten en de kunst om restanten gereed te maken. Om kort te zijn: een uittreksel van een gids voor een goede keukenmeid door mevrouw Durandeau te Parijs, 1889.

Op Wikipedia lees ik het volgende: ‘De Duitse chemicus Justus von Liebig richtte in het laatste deel van zijn leven zich vooral op vleesextracten, en zo startte hij het bedrijf Liebig vleesextracten, dat op een goedkope wijze bouillon maakte als alternatief voor echt vlees. Vanaf 1866 werd dit op grote schaal geproduceerd. Bij zijn producten werden de reclame-chromo’s gevoegd, met op de ene zijde een afbeelding en op de andere zijde een reclameboodschap voor de consument. De kinderen van de consumenten gaven een extra duwtje aan de verkoop door bij hun ouders aan te dringen op aankoop van Liebig-producten.’

2 gedachten over “Kookboekenweek 2018

  1. Oude kookboeken………..heerlijk! Nieuwe kookboeken? Mmmmmmmmmm voor mij wat minder. Er zijn zoveel recepten naar mijn idee ‘overdone’. Teveel ingrediënten, te dure/bijzondere ingrediënten, die te weinig toevoegen aan de extra moeite en de kosten. Toch blijf ik ze graag doorbladeren, maar een kookboek kopen doe ik niet vaak meer. Ik gebruik mijn eigen handgeschreven kookboek dat ik bijhoud sinds 1977. Keuze genoeg, helaas komen er de laatste jaren niet veel recepten meer bij. De Liebig chromo’s zijn prachtig (zie ik op Pinterest). Ik houd van vintage. Zou dat met mijn leeftijd te maken hebben? 🙂

  2. Ik heb een paar meter kookboeken staan, maar meestal verzin ik zelf wel wat met de ingrediënten die ik in huis heb. Wat een prachtig leuk oud boekje van Liebig laat je zien! Zo oud zijn mijn oudste boekjes niet. Calvé-Delft’s winterboekje , Dr. Oetker bakgeheimen, Gasovengeheimen, “Voedt u goed… voor weinig geld”, maar ook een Leibig boekje met 40 recepten samengesteld door den radiokok P.J. Kers. Helaas geen jaartallen in de boekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *