Staatsbezoek Verenigd Koninkrijk


MaaikeW: ‘Het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk is aanstaande, in 1982 was er voor het laatst een staatsbezoek van toen koningin Beatrix. In 2013 was er een kennismakingsbezoek aan koningin Elizabeth door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Máxima droeg hierbij de oranje versie van de stof die de prinsessen bij de inhuldiging droegen als jurk. Een mooie onopvallende verwijzing naar de inhuldiging, vind ik! Ik ben benieuwd of er een verwijzing in de vorm van flagging naar het staatbezoek uit 1982 door koningin Beatrix volgt.’

Het staatsbezoek zit erop en MaaikeW geeft nadere uitleg over flagging: ‘Wat ik bedoel is dat je als gast, een diplomatiek gebaar maakt naar het gastland om het goede contact tussen gast en gastland te onderstrepen. Ooit ging Beatrix op staatsbezoek naar Italië en droeg ze een groen/wit/rode trui in de kleuren van de Italiaanse vlag. Bij dit staatsbezoek droeg Máxima de tweede dag een hoedje van een Engelse ontwerper terwijl Fabienne Delvigne haar vaste ontwerpster is. De aandacht voor de Stuart in dit staatsbezoek is ook een vorm van flagging: de herkomst van de diamant komt terug in de geschiedenis tussen Engeland en Nederland, vandaar de zeer gewenste aanwezigheid tijdens dit staatsbezoek van de Stuart door juwelenkenners. Flagging kan dus in kleding maar ook met sieraden. (Ik had bij mijn sollicitatie bij een garnalenverwerkingsbedrijf een gouden garnaal op mijn jurk wat het symbool was van het bedrijf en ooit was weggegeven aan vaste relaties: mijn vader).Terug naar het kaartje, de oranje jurken bij de kennismakingsbezoeken aan Engeland en Duitsland (ik heb inmiddels begrepen ook Australië) zijn ook een vorm van flagging. Concreet bij dit staatsbezoek aan Engeland was de flagging de Stuart diamant, het zwarte hoedje van de Engelse ontwerper maar ook de roze outfit op de eerste dag. Máxima mag zich dan koningin noemen maar heeft dat bij huwelijk verworven, haar man is belangrijker en daarom doet zij bewust bij staatsbezoeken een stapje terug in haar kledingstijl, dat kun je terug vinden op ModekoninginMaxima waar op een rijtje is gezet welke kleuren kleding Máxima draagt naar een staatsbezoek. Haar man verdient dan de aandacht en in dit geval koningin Máxima. Op de tweede dag kon Máxima wel uitpakken qua kleding en dat deed ze dan ook.
Vanuit Engeland was er ook flagging: de servetten bij het staatsbanket waren in de vorm Hollandse muts gevouwen.

Het kan ook weleens verkeerd vallen, lees hier de reactie op de grijze jas van ontwerper Claes Iversen.’

MaaikeW heeft even op Google gekeken naar het woord ‘flagging’ op zich en de korte vorm ‘flag’ geeft aan dat er iets wordt onderstreept, gemarkeerd door iemand. Op ModekoninginMaxima komt zij het woord flagging niet tegen maar wordt er omschreven met ‘een diplomatiek gebaar gemaakt naar het gastland’ bijvoorbeeld.

Hier kun je een leuk dagboekfragment lezen van koningin Victoria (1819-1901) van het Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *