Opening tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’

Afgelopen woensdagmiddag nam koning Willem-Alexander het eerste exemplaar van het boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in ontvangst en opende hiermee de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in het Amsterdam Museum.


Koning Willem-Alexander komt samen met de directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers – die een groene jurk draagt – de Oude Lutherse Kerk binnen. De genodigden hadden inmiddels al hun plaats gevonden in de kerk. Naast mij zat de zoon van Hetty Voûte. Hij had voor het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ zijn moeder geadopteerd. Hetty Voûte was de vriendin van Gisela Wieberdink-Söhnlein. Over beide dames kun je lezen in Handwerken zonder Grenzen nummer 130; april-mei 2005. Dit is een speciale uitgave over 60 jaar bevrijding.
In de kerk zaten veel mensen en dan kom je naast de zoon van Hetty Voûte te zitten. Hoe is het mogelijk, toeval… . Dit jaar zou het de 100ste geboortedag van Hetty Voûte zijn en voor deze speciale gelegenheid had de zoon een groot feest georganiseerd waarbij ook Gisela Wieberdink-Söhnlein aanwezig was.Toespraak ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’ door Khadija Arib, voorzitter Tweede Kamer. Khadija Arib: ‘… Vorige week hebben we een beeld onthuld ter nagedachtenis van Suze Groeneweg. De vrouw die 100 jaar geleden voor het eerst in de Tweede Kamer werd gekozen. Ook zij is voor mij een voorbeeld. Zij kwam uit een landarbeidersgezin met ongeschoolde ouders, en zette zich in voor gelijkwaardigheid tussen de seksen en tussen sociale klassen. Ze was, net als ik, geen zondagskind. Ze moest het vanwege haar afkomst, dubbel en dwars waarmaken in dat gegoede mannenbolwerk. En dat lukte haar glansrijk. Met de komst van Suze Groeneweg veranderde er veel in de Tweede Kamer en in de samenleving. Zo werd de Troonrede aangepast: De Koningin begon haar verhaal niet langer met ‘Mijne heeren’, maar met ‘Leden van de Staten-Generaal’. En Suze Groeneweg maakte mogelijk dat ook vrouwen benoemd konden worden tot burgemeester. …’ De hele toespraak kun je hier lezen.


Van links naar rechts: Hadassah de Boer, Els Kloek: samensteller van het boek ‘1001 vrouwen inde 20ste eeuw’, Irma Boom: vormgever van het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’.


Overhandiging van het eerste exemplaar ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ aan koning Willem-Alexander door Els Koek.


Van links naar rechts: Els Kloek, koning Willem-Alexander, Judikje Kiers en Irma Boom.


Voor de uitgave ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ heb ik Eva Besnyö geadopteerd, voor het boek ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis dat in 2013 werd uitgegeven, heb ik Haasje Claes geadopteerd. Dit boek werd in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad uitverkozen als ‘Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

In het Käthe Kollwitz Museum Köln is tot 9 december 2018 de tentoonstelling EVA BESNYÖ (1910–2003). PHOTOGRAPHIN Budapest, Berlin, Amsterdam te zien.

De expositie 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is te zien tot en met 10 maart 2019 in het Amsterdam Museum.

4 gedachten over “Opening tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’

 1. Het 1e boek 1001 vrouwen uit de nederl. geschiedenis heb ik ook en de tentoonstelling toen bezocht…nu geen gelegenheid gehad..maar lees gelukkig hier het nodige en wie weet komt het er nog van het is nog geen maart !!

 2. Berthi, je was er weer bij!
  Je bent een ‘drukke dame’, wat interessant (en leuk) allemaal. En wat maak je weer mooie foto’s. Jouw foto’s waren altijd al goed, maar ik zie zeker tóch nog vooruitgang! En jouw keuze voor adoptie van Eva Besnyö kan ik helemaal (en zeker uit het oogpunt va fotografie) begrijpen.
  Geniet (in rust?) van deze zonnige zaterdag.
  Tineke

 3. Prachtige foto’s Berthi, heel mooi dat er een vervolg op het eerste deel is gekomen en dat er brede belangstelling voor is!

 4. @Licia Huizer Lindenberg, gelukkig loopt de tentoonstelling nog een behoorlijke tijd!

  @Tineke, deze foto’s vind ik zelf juist niet zo geslaagd. Het was lastig fotograferen.

  @Maaike, het is een prachtige en interessante uitgave geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *