Patriotten


De verzamelaar uit het bericht de liefdesknoop stuurde mij ook nog bovenstaande interessante foto. Zij schrijft: ‘De priem heeft de “neutrale” keeshond zoals men die noemt en de patriotten gebruikten deze keeshond als symbool. Meestal hebben de twee kampen op hun voorwerpen géén meesterteken staan, maar soms wel en dan wordt duidelijk dat één meester soms voor beide partijen gewerkt heeft. Er moest toen ook al brood op de plank komen. Deze priem is van Johannes Schepens, Amsterdam werkzaam van 1761-1807.

De knoop hoort misschien niet helemaal bij het naaigerei, maar is wel leuk. Hier heb je de afbeelding van de Hollandse Maagd met de vrijheidshoed, ook symbool van de patriotten. Deze is gemaakt door Willem de Koning in 1786 in Schoonhoven. Hij was een bekend knopenmaker.

De derde is een naaldenkoker met een haan, door de patriotten gebruikt naar Frans voorbeeld door vrijheidsstrijders daar gebruikt. Deze is van Jan Lingenaar uit Amsterdam van 1787.’


Nog een prachtige foto van de verzamelaar waar het volgende over valt te vertellen: ‘Er is in Heusden een uithangbord met een hoge hoed met de tekst en de naam van het huis: De Republiek. Het stamt uit de patriottentijd dat uit het huis de prinsgezinde burgemeester verdreven werd en de patriotten zegevierden. Het huis is er nog steeds en is een rijksmonument. Het uithangbord is de moderne versie van de vrijheidshoed. Dan associeer ik dit altijd gelijk met naaigerei.’

Op deze site staat het volgende te lezen over De Republiek: ‘Dit Rijksmonument is met zijn fraaie voorgevel een van de meest beeldbepalende monumenten in de stad Heusden. Het heeft door de eeuwen heen steeds prominente bewoners gehad. Eind achttiende eeuw was het huis in bezit van de oranjegezinde burgemeester Adam Rauws. Toen de patriotten het stadsbestuur verdreven, werd in de burgemeesterswoning uitbundig feest gevierd. Met een knipoog naar deze gebeurtenissen draagt Hoogstraat 4 tegenwoordig de naam De Republiek.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *