Vervolg liefdesknoop

Naar aanleiding van het verhaal over de liefdesknoop stuurde een verzamelaar van naaigerei foto’s met interessante informatie.


De verzamelaar schrijft: ‘Wij kennen hier ook de strik of liefdesknoop met de knottedoek in Friesland als huwelijksaanzoek. Er zijn ook broches in strikvorm als liefdessymbool, maar de strik komt ook voor bij naaigerei. In een schaar is het prima te verwerken, het is een nuttig cadeau en je kunt je liefde op een subtiele manier verklaren.’


Detail van de schaar. Je ziet de strik met de lusjes en de knoop, het verbindt twee delen, twee geliefden.


De verzamelaar aan het woord: ‘In Vorden op een landgoed hebben ze al vele jaren een liefdeslaantje. Verliefde paartjes leggen daar in dunne twijgen een knoop als bezegeling van hun (voorlopige?) liefde en na jaren zie je dat in dikkere takken terug.’


De verzamelaar vermoed dat de gesp ook een liefdessymbool is want het verbindt ook de delen net als de knoop en de strik. ‘Als je bij de naaldenkoker de schuif omhoog doet blijft daaraan de gesp zitten, erg teer want het is dun. Bij de handvatten van de schaar zijn ook gespjes, alleen sier, het heeft géén nut. Het is goud en gekeurd met het eikenblaadje dat gebruikt is tussen 1853 en 1905, helaas géén meesterteken. Goud is vaak uitbundiger versierd maar dit is een sobere mooie stipgravure.’


Een foto van de hele set, daar is ook een priem bij met in het handvat de gesp.

Foto’s: verzamelaar

5 gedachten over “Vervolg liefdesknoop

  1. Wat een prachtig naaisetje!
    En weer iets bij geleerd –altijd interessant deze symboliek waar het allemaal in gebruikt wordt.
    Net als in Engeland de houten lepels met een liefdes symbool
    Goed weekend
    groetjes, Truus uit

  2. Mooi verhaal! Bijzonder dat laantje. Dat is nog eens wat anders dan een slotje aan een brug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *