Breiend Urker meisje


Tineke: ‘Gisteren (4 september) waren we naar de tentoonstelling Von Bartels in het Katwijks Museum. Een aantal topstukken en ook een aantal die we wat minder vonden. Leuk om te merken dat hij ook in Bretagne heeft geschilderd. Daarna in Wassenaar de door Piet Oudolf aangelegde tuin van Museum Voorlinden bewonderd. Ondanks de ongezellige nevel een leuk dagje met een lunch in Zee en Zon op het strand van Katwijk.’

De expositie Hans von Bartels (1856-1913) – schilder tussen het vissersvolk in het Katwijks Museum is te zien tot 10 november 2018.

Afbeelding: Breiend Urker meisje op de Staart, ‘UK (19)08’ – Hans von Bartels

Op 1 augustus 1908 meldde Het nieuws van den dag: ‘Het eiland Urk wordt in de laatst jaren door de verbeterde vervoersmiddelen in toenemende mate bezocht door buitenlanders, die vaak opgetogen zijn over de ligging van het kleine eiland. De eigenaardige kleederdracht der bevolking en haar oude zeden en gewoonten blijken voor die Amerikanen, Engelschen, enz. een bijzondere bekoring te hebben. Om er eenige weken te vertoeven is er dezer dagen aangekomen de bekende schilder prof. Hans von Bartels met zijn gezin uit M√ľnchen.’ De inmiddels 52-jarige Von Bartels reisde door Nederland met zijn vrouw en drie kinderen, zoon Wolfgang, en dochters Inga en Wera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *