Kralenborduurwerk


Zoals veel vrouwen in haar dorp Laslov?? (Roemenië) leerde Solov?stru Elena op jonge leeftijd borduren. Ze begon blouses voor zichzelf te maken en haar familieleden. De fraaiheid maakte indruk op andere lokale bewoners en de eerste bestellingen kwamen binnen. Nu is zij een van de weinige borduursters in haar dorp die nog steeds werkt om te voldoen aan de vraag naar unieke handgeborduurde blouses voor mannen en vrouwen.

Solov?stru Elena maakt een borduurwerk met kralen op een boerenblouse van een man. De geometrische ontwerpen op oude blouses lijken minder de voorkeur te hebben in vergelijking met de latere grafische ontwerpen. Bloemen, bergen, bomen verschijnen in ingewikkelde details.

Traditionele kleding is in de regio Bucovina niet uit de mode geraakt. De heropleving van sociale dorpsevenementen voedt de vraag naar unieke kostuums. In het dorp Laslov?? concurreren vrouwen vaak met het prachtigste kralenborduurwerk op Roemeense boerenblouses.

Het maken van een blouse is tijdrovend. Het kan een aantal maanden duren voordat een blouse af is, het kralenborduurwerk wordt volledig met de hand gedaan.

Een mooi filmpje van het werk van Solov?stru Elena kun je hier bekijken.

3 gedachten over “Kralenborduurwerk

  1. Prachtig, zo te zien uit het hoofd geborduurd, óf met een reeds geborduurd werk als voorbeeld. Met verwondering heb ik gekeken naar de achterkant van het werk in het filmpje, alle steekjes zijn gelijk en lopen in een rechte lijn.
    Groetjes, Tineke

  2. @Mien B., vakwerk waar je veel geduld voor moet hebben.

    @Tineke, monnikenwerk is dit om zo te zeggen, met een zeer fraai resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *