Koninklijke Bibliotheek


Textielpost – Pistoia.

Afgelopen woensdag ontving ik van de Koninklijke Bibliotheek een e-mail met onder andere de volgende tekst:

‘Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de Koninklijke Bibliotheek wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.’


De Koninklijke Bibliotheek gaat vanaf 31 augustus 2018 websites archiveren en zowel mijn website als mijn weblog zijn uitgekozen om die te gaan archiveren en duurzaam op te slaan. Je begrijpt dat ik hier ontzettend blij mee ben want inmiddels staat mijn blog boordevol informatie en dat zal nu niet verloren gaan. Hier zit een zeer tevreden persoon!

21 gedachten over “Koninklijke Bibliotheek

 1. Gefeliciteerd Berthi!!
  Ik zag gisteren de berichtjes hierover verschijnen en dacht zelf: daar hoort Berthi ook bij. Dus de KB is je niet vergeten mooi zo!!
  In de loop der jaren is zoveel informatie hier bij elkaar gekomen (denk b.v. maar eens aan de DE-lap) en hebben zoveel mensen contact met elkaar gekregen….fijn dat dit nu bewaard blijft.

 2. @Karin, dank je!

  @ Ine, er zijn al zoveel projecten voorbijgekomen op dit blog en het zou toch jammer zijn als al die info verloren gaat. Ik ben dus erg blij met het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek.

 3. Gefeliciteerd Berthi, fijn dat jouw blog en site ook bewaard worden, dus ook de Pronkjournaals

 4. @Jacquelien, dank je!

  @ Jeanny, ja, heel fijn dat alle info, dus ook de pronkjournaals, bewaard worden net als jouw site!

 5. Van harte gefeliciteerd Berthi!
  Hoewel je van diverse mensen regelmatig positieve feedback krijgt over alles wat je doet op textielgebied (zoals de teksten van je weblog, de prachtige foto’s die je maakt, je diverse onderzoeken waarvan je ons de resultaten toont in de vorm van boeken, tijdschriftartikelen en je tentoonstellingen), kan ik me heel goed voorstellen dat je van het bericht van de KB nóg blijer wordt dan van onze reacties.
  Het bericht van de KB is een soort kers op de taart en zeer terecht.

 6. Proficiat Berthi! Geweldig nieuws en toch ook zeker een KROON OP JOUW WERK.

 7. Dat is super Berthi! Goed werk van de KB ook, die al langer bezig is om websites voor ‘uitsterven’ te behoeden. Ook de website van Allex (over loodjes en bakenlood) is al een paar jaar daar veilig gesteld. Het geeft een geweldig goed gevoel als je na jaren van speurwerk en documentatie weet dat je website wordt bewaard!
  Proficiat!

 8. Geweldig mooi nieuws, Berthi! Goed dat dit alles bewaard blijft, jij vertelt altijd zoveel wetenswaardigs. Gefeliciteerd door deze trouwe lezer.
  Groeten van Digna

 9. en terecht Berthi, je hebt hier informatie van onschatbare waarde, gefeliciteerd

 10. @Mien B., dank je!

  @Maria, … een soort kers op de taart: mooi gezegd Maria!

  @Judith, dank je!

  @Wilma den Hollander, het geeft mij een bijzonder goed gevoel!

  @Tineke, geweldig dat de site van Allex ook gearchiveerd wordt/is en terecht want hij heeft veel onderzoek verricht! Ik zal meteen even de link geven voor belangstellenden: http://www.loodjes.nl/

  @Digna, dank je voor de felicitaties! Ik ben enorm blij met dit goede nieuws!

  @Elly, fijn om te horen/te lezen!

 11. beste Berthi.
  Dank je wel ! Een terechte EER in de wereld van de smartphone. anneke landeweer.

 12. Je vertelde het mij al naar aanleiding van ons gesprek over de ansichtkaarten.
  Ik vind alle positieve commentaren ook zo fantastisch. De kers op de taart die houd je erin !!!! Trouwens ook Peter zal heel blij zijn en ook eer van zijn vele werk krijgen. De rechterhand van jou en fantastische onderzoeker. Dus beide van harte gefeliciteerd !

 13. Ik had hier al over gehoord bij andere websites. Een bewijs te meer dat dit blog en bijhorende website heel nuttig zijn (en blijven). Een wijs besluit van de Unesco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *