De wereld in kleur – Albert Kahn


Albert Kahn (1860-1940) was een steenrijke Franse bankier en in 1908 kreeg hij het idee om de hele wereld te fotograferen voor de wereldvrede. Dit was mogelijk door de uitvinding van de gebroeders Lumière: autochroom. Kahn gaf zijn chauffeur Dutertre een camera en droeg hem op om zoveel mogelijk te fotograferen. Steeds meer fotografen kregen uiteindelijk van Kahn de opdracht om te gaan fotograferen voor zijn Archief van de planeet dat uitgroeide in ruim 72.000 autochromes die nu ondergebracht zijn in Musée Albert-Kahn in Parijs. Bijna alle volkeren van de wereld zijn vertegenwoordigd.

In Nederland zijn nu voor het eerst reproducties van autochromes uit de collectie van Albert Kahn te zien. Het Allard Pierson Museum heeft een fascinerende keuze gemaakt uit het enorme archief van Albert Kahn. Zeer de moeite waard!Lia Tilon schreef de roman Archivaris van de wereld. Het boek heeft twee verhaallijnen die steeds afgewisseld worden. Lia Tilon geeft de chauffeur het woord die aan het einde van het leven van Albert Kahn terugkijkt. Dit is het fantasiegedeelte met ware feiten vertelt door de chauffeur, het andere gedeelte volgt de dagboekaantekeningen van Dutertre; van 13 november 1908 tot en met 6 februari 1909. Archivaris van de wereld is een mooi verhaal vol sympathie en vriendschap waar ik van genoten heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *