Trouwen in Kasteel Helmond I


De bruiloft. Voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Op de trouwdag draag je je mooiste jurk of pak en leg je dit belangrijke moment voor de eeuwigheid vast. De tentoonstelling Voor elkaar gemaakt – locatie Kasteel Helmond – neemt de bezoeker mee door bijna een eeuw trouwen in Kasteel Helmond, aan de hand van een tiental historische bruidsjurken en honderden trouwfoto’s.


In Kasteel Helmond wordt sinds 1923 voor de wet getrouwd: vanaf dat moment kreeg het de functie van gemeentehuis. Het feestelijke huwelijk vindt plaats in de kerk, daar draagt de bruid haar mooiste jurk. Dit verandert vanaf de jaren zestig als de bruiloft uitbundiger en persoonlijker wordt gevierd.


Deze bijzondere jurk is de bruidsjurk van de vrouw van de Engelse soldaat Frank Walker. Ze trouwden in april 1937 in Rotherham (Engeland) en kregen een dochtertje. In 1944 werd de man uitgezonden naar Nederland om te vechten in de Tweede Wereldoorlog. Hij was gestationeerd in Helmond, bij het Helmondse gezin Joosten. Hij had goed contact met het gezin en voelde zich al snel thuis. Hij kon het ook goed vinden met het dochtertje van het gezin dat dezelfde leeftijd had als zijn eigen dochter. Het gezin hield contact met de soldaat, ook toen de oorlog al voorbij was. Op 18-jarige leeftijd ontmoetten de beide dochters elkaar. Ook zij hielden contact en zijn nu al bijna zestig jaar bevriend, ondanks de afstand: de een woont nog steeds in Helmond, de ander in Engeland. Als bedankje voor de gastvrijheid van de stad Helmond voor haar vader, leent Muriel Hopwood-Walker, de Engelse dochter, de jurk van haar moeder nu uit voor deze tentoonstelling.


Bericht in de krant: ‘In 1964 zette de toen tienjarige Marie van Asten, inhakend op de actie “Kinderhanden smeden vriendschapsbanden” enkele persoonlijke gegevens op een papiertje en stopte dit in een smalle koker. Het Rode Kruis zamelde in heel Nederland tienduizenden van dergelijke kokertjes met inhoud in. Al die “flessenpost” werd aan boord van enkele Shelltankers gebracht, vanwaar de kokers her en der in de diverse oceanen geworpen werden. Drie jaar lang zwierf het kokertje uit Helmond over de grote zeeën. Op zekere dag spoelde het kleinood aan op het strand van Lagoen op Bonaire. Uitgerekend die dag maakte de toen dertienjarige Francisca Cicilia een wandeling over het eiland. Op het strand aangekomen vond ze de koker, las het briefje en besloot ze een kaartje te zenden naar Marie van Asten. Het kaartje vormde de start van een jarenlange correspondentie, die over enkele weken zoals gezegd gaat uitmonden in een uniek huwelijk. …’ In 1978 trouwden Marie van Asten en Francisca Cicilia.


De trouwjurk op de voorgrond dateert uit 2010.


De witte trouwjurk dateert uit 1981.


De zwarte bruidsjurk is van circa 1930.

Dit is de eerste serie foto’s van de expositie Voor elkaar gemaakt – 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond. Morgen volgen meer foto’s. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 oktober 2018 in Kasteel Helmond.

Bron tekst: Museum Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *