Atelier van Dick Bruna

Gisteren liet ik je twee fraaie boekomslagen van Dick Bruna zien. Maar wist je dat in het Centraal Museum Utrecht de reconstructie van het atelier van Dick Bruna (1927-2017) is te zien?

In 1981 richtte Dick Bruna op een zolder aan de Utrechtse Jeruzalemstraat zijn atelier in. Hier werkte hij gedisciplineerd en met regelmaat aan de kinderboeken en grafisch werk. Hij omringde zich met persoonlijke herinneringen, foto’s van bijzondere ontmoetingen, ansichtkaarten, en veel cadeautjes en brieven van fans, collega-kunstenaars, -illustratoren, en -schrijvers. Simpel, eenvoudig, en van hoge kwaliteit geldt niet alleen voor zijn werk, maar ook voor de inrichting van zijn atelier.


Net als het oorspronkelijke atelier is ook het atelier in het museum op een zolder gesitueerd. Op de zwarte vloerdelen is het atelier nagebouwd met de originele meubels. De plek waar hij tekende en zijn teksten typte, de plek waar hij tot rust kwam en inspiratie opdeed, en de tafel waaraan hij zijn gasten ontving. Ook de fiets waarop hij elke dag door Utrecht fietste, heeft een plek op de zolder gekregen.

In dit deel van het atelier staat Dick Bruna’s werktafel met typemachine. Hij schrijft zijn teksten met de hand. Hij typt ze daarna uit als onderbreking van het creatieve proces van het tekenen. Op de balken en de wanden foto’s, uitnodigingen, kaarten en tekeningen. In de ladekasten bewaart hij exemplaren van zijn boekomslagen, zeefdrukken, aantekeningenboekjes, folders, kaarten en uitgetypte teksten van de kinderboeken.


Dick Bruna zit graag in de ‘Wink’, de stoel met de ‘oortjes’, ontworpen door de Japanse ontwerper Kita.

Bron tekst: Centraal Museum Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *