Boekomslagen van Dick Bruna


MaaikeW: ‘Dick Bruna werd door zijn boekomslagen geen wereldwijde beroemdheid. In 1955 werd Nijntje gepubliceerd, inmiddels in meer dan 50 talen en 85 miljoen gedrukte exemplaren. Dick Bruna over de vriendschap met Nijntje in 1998: “De vriendschap tussen mij en Nijntje blijft een heel geheim vriendschapje.” De creativiteit komt in de onderduiktijd naar voren door te tekenen en te schilderen en later door in zijn vrije tijd kunstgalerieën en kunsttentoonstellingen te bezoeken. De tekeningen voor Nijntje zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden zodat er fantasie overblijft voor het kind. Dick Bruna publiceert 124 kinderboeken. Dick Bruna vond zichzelf op het personage Beer lijken, aardig maar ook een beetje onhandig.’


MaaikeW: ‘Dit is één van de boekomslagen die Dick Bruna ontwierp voor de thrillers in de Zwarte Beertjes serie van uitgever Bruna. Dick Bruna werd geïnspireerd door Matisse, Bart van der Leck, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman. In 2015 in het Rijksmuseum te Amsterdam de tentoonstelling Dick Bruna. Kunstenaar. Nu in De Kunsthal te Rotterdam De donkere kant van Dick Bruna. Ruim 2000 boekomslagen tekende Dick Bruna, de covers van Dick Bruna spelen een cruciale rol en zetten tot verkoop aan. Het kleinste detail wordt met minimale beeldelementen betekenis gegeven waarmee Dick Bruna de fantasie van de koper/lezer prikkelt.’

Twee mooie boekomslagen van Dick Bruna die betrekking hebben op textiel waardoor het ineens twee bijzondere textielkaarten worden. Een geweldige aanvulling op mijn collectie textielkaarten. Zoals je wellicht weet worden alle textielkaarten door mij bewaard en in 2014 was er een expositie van de Textielpost. Nog meer foto’s van de tentoonstelling.

2 gedachten over “Boekomslagen van Dick Bruna

  1. Nadat we de prachtige tentoonstelling van Jan Taminiau hadden bekeken, zijn we in het Centraal Museum naar de zolder gegaan om in het atelier van Dick Bruna
    In alle rust rond te dwalen. We waren er al eerder geweest, maar het blijft een feest van herkenning. Zo’n eenvoudige tekening van Nijntje, maar zo sterk dat het wereldberoemd is geworden.

  2. @Wijni, ik heb precies hetzelfde gedaan; eerst Jan Taminiau en daarna Dick Bruna! Altijd mooi om even in zijn atelier rond te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *