Skansen

Skansen werd in 1891 opgericht en is hiermee het eerste Openluchtmuseum in de wereld. Het museum bevindt zich op het Stockholmse eiland Djurgården. Je wandelt door vijf eeuwen Zweedse geschiedenis.

Skansen bestaat uit zo’n 150 gebouwen uit allerlei delen van Zweden. Deze zijn afgebroken en op de huidige locatie stuk voor stuk weer opgebouwd. In en rondom de gebouwen geven werknemers kleine workshops, bijvoorbeeld over glasblazen, leerlooien en het bewerken van de grond, om een zo realistisch mogelijk beeld te geven over het leven in Zweden door de tijden heen.


In het Openluchtmuseum kwam ik deze dame in streekdracht tegen. Deze dracht werd gedragen in Leksand. De kleding is een mix van oud en nieuw. De halsdoek dateert uit de jaren veertig van de vorige eeuw, de schort is nieuw en speciaal op maat gemaakt voor deze dame en haar fraai geborduurde tas dateert uit 1994.


Het borduurwerk van de halsdoek doet me aan Marken denken. In Zweden noemen ze dit Svartstick (blackwork).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *